Fraudeurs in uitzendbrancheongrijpbaar

'Katvangers' dekken wetsovertreder Nederland telt 6000 malafide bureaus

Eigenaren van malafide uitzendbureaus weten steeds vaker te voorkomen dat zij voor de rechter komen te staan. Als er een dagvaarding tegen een onderneming van de fraudeur loopt, laat de eigenaar zijn uitzendbureau voor een paar euro overnemen door een 'katvanger'. Deze persoon moet dan in de rechtbank verschijnen, en de echte wetsovertreder kan zijn werk voortzetten met zijn andere uitzendbureaus.

De Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU) schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer die vandaag over arbeidsmigratie en de malafide uitzendbureaus debatteert. De SNCU heeft deze werkwijze enkele tientallen keren gesignaleerd. "Er is een beperkt aantal mensen die wel zo'n zestig bedrijven hebben", licht SNCU-directeur Peter Loef toe. "Doordat justitie zich vooral richt op de onderneming, komen de personen achter de bedrijven ermee weg."

Loef roept minister Asscher van sociale zaken en staatssecretaris Teeven van veiligheid en justitie op om de personen achter de ondernemingen te pakken te krijgen. "Dan rol je gelijk veel uitzendbureaus op. De overheid moet hier zwaar op inzetten", aldus Loef. De SNCU zou daartoe intensiever willen samenwerken met de inspectie en de Belastingdienst. Privacyregels belemmeren dat. Loef: "De privacy van de boef lijkt belangrijker te zijn dan het belang van de werknemers en goedwillende uitzendbureaus."

De malafide uitzendbureaus zijn al ruim tien jaar een groot probleem. Sinds het vergunningenstelsel werd vrijgegeven in 1998, verveelvoudigde het aantal uitzendbureaus. Er zijn zo'n zesduizend malafide uitzendbureaus, die in totaal zo'n honderdduizend werknemers - veelal afkomstig uit Polen - bij bedrijven onderbrengen. Zij ontduiken vaak de belasting, betalen geen premies voor sociale voorzieningen, buiten de werknemers uit en hebben soms zelfs banden met mensensmokkelaars.

In 2004 deed staatssecretaris Henk van Hoof (VVD) een voorstel voor herinvoering van de vergunningplicht. Alleen de SP steunde dat toen. De andere partijen meenden dat zo'n verplichting alleen maar zou leiden tot extra bureaucratie. De voorganger van Asscher, Henk Kamp, zei vorig jaar niet uit te sluiten dat er uiteindelijk toch een vergunningplicht wordt ingevoerd. Maar hij wilde eerst twee jaar op andere manieren proberen het aantal fraudeurs tot nul terug te brengen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden