Fraudeonderzoek brengt Netanyahu in lastig parket

financieel wangedrag | Het Israëlische Openbaar Ministerie verdenkt premier Netanyahu ervan dat hij cadeaus en gunsten heeft aangenomen. Zal de gewiekste politicus dit overleven?

Het nieuwe jaar begint beroerd voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. In zijn ambtswoning in Jeruzalem is hij maandag en donderdag in totaal acht uur ondervraagd over dure cadeaus en gunsten die hij van rijke zakenlieden zou hebben aangenomen. Media speculeren volop over de vraag of de premier deze affaire zal overleven.


Netanyahu, sinds 2009 onafgebroken aan de macht, doet luchtig over de verdenking. "Er zal niets worden gevonden, want er ís niets", verzekert hij. Zijn politieke tegenstanders raadt hij aan nog even te wachten met feesten. Hij heeft er alle vertrouwen in dat hij de rit zal uitzitten tot aan de verkiezingen van 2019. Maar staat hij echt zo sterk?


Eerdere beschuldigingen van financieel wangedrag heeft hij met succes gepareerd. Zo werden hij en zijn vrouw Sara in 2000 al eens verhoord voor corruptie tijdens zijn eerste premiersperiode, tussen 1996 en 1999. Bij gebrek aan bewijs zag justitie toen af van een aanklacht. In 2015 lagen Netanyahu en zijn ega opnieuw onder vuur, toen vanwege graaien in de staatskas; de familie besteedde het geld onder meer aan werkzaamheden in hun privé-villa met zwembad en aan nieuwe tuinmeubelen. Ook toen bleef vervolging uit.


Maar juist vanwege de eerdere mislukkingen lijkt het Openbaar Ministerie ditmaal beter voorwerk te hebben verricht. De politie heeft de afgelopen negen maanden met tientallen getuigen gesproken en stapels documenten verzameld.

undefined

Roze champagne

Uit het onderzoek blijkt volgens Israëlische media dat Netanyahu jarenlang illegale giften en gunsten heeft ontvangen ter waarde van tienduizenden euro's. Ronald Lauder, voorzitter van het Joods Wereldcongres en telg uit de rijke familie achter de Amerikaanse cosmeticagigant Estée Lauder, zou tot de gulle gevers behoren, net als Hollywoodfilmproducent Arnon Milchan. Volgens de krant Ha'aretz en het Israëlische tv-kanaal Channel 2 News heeft Milchan de Netanyahu's langdurig gefêteerd met luxe sigaren voor hem en roze champagne voor haar.

undefined

Reputatie

Omkoping of niet, Netanyahu wordt in zijn functioneren gehinderd nu er een formeel onderzoek tegen hem loopt. Strikt genomen mag de premier gewoon doorgaan, want hij blijft onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar Netayahu's reputatie zal eronder lijden, zeker als het onderzoek nog maanden voortsleept.


De vorige premier, Ehud Olmert, kon die druk niet aan. Hij stapte in 2009 uit zichzelf op na beschuldigingen van corruptie, terwijl het onderzoek nog liep. Olmert zit een celstraf van 19 maanden uit.


Een complicerende factor is dat Netanyahu's centrum-rechtse Likud-partij in de peilingen de eerste plaats heeft moeten afstaan aan het centrum-linkse Yesh Atid ('Er is een toekomst') van de voormalige journalist Yair Lapid. Deze populaire concurrent vormt een reëel gevaar voor Netanyahu's ambitie om de langstzittende premier van Israël te worden. Lapid roept nu al dat er snel duidelijkheid moet komen, in het landsbelang. Raakt Lapids geduld op, dan zal hij mogelijk oproepen tot nieuwe verkiezingen.


Het is overigens ook denkbaar dat Netanyahu uit eigen beweging vervroegde verkiezingen uitschrijft, speculeert Ha'aretz. Dan kan de premier in zijn campagne het onderzoek proberen te frustreren en fel van leer trekken tegen de 'juridische elite' en de 'linkse media' die hem via een politiek gekleurd proces omver willen trekken.


Bij zo'n vlucht naar voren kan hij electoraal garen spinnen, te meer omdat veel Israëliërs hem nog steeds beschouwen als de beste man om het land te leiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden