Fraude verknolt stemming Afghanistan

Ghani leidt in presidentsverkiezingen. Rivaal Abdoellah eist hertelling voor 7000 stembureaus.

De Afghanen hebben een officiële, maar ook voorlopige uitslag gekregen van de presidentsverkiezingen, die garant lijkt te staan voor grote onenigheid. Volgens de kiescommissie kreeg Ashraf Ghani de meeste stemmen, maar werd er ook onomstotelijk fraude gepleegd.

Zijn rivaal Abdoellah Addoellah, die eerder al aankondigde de uitslag niet te zullen respecteren, eist een hertelling op grote schaal. Daarmee stevent Afghanistan af op een onrustige periode, in elk geval tot de datum van de officiële uitslag: 22 juli, maar mogelijk ook tot ver daarna. Sommigen vrezen zelfs een herhaling van de burgeroorlog zoals die in de jaren negentig woedde, toen verschillende krijgsheren - veelal steunend op etnische groepen - vochten om de macht.

De kiescommissie heeft vastgesteld dat Ghani, een voormalige functionaris van de Wereldbank en minister van financiën, ruim 56 procent van de stemmen heeft gehaald in de tweede ronde van de verkiezingen. In de eerste ronde had Abdoellah, oud-minister van buitenlandse zaken, nog gewonnen met 44 tegen 31 procent. Ook deze kandidaten vertegenwoordigen de etnische verdeeldheid van hun land; Ghani vindt zijn kiezers vooral onder de Pasjtoen, Abdoellah onder de Tadjzieken.

Voorzitter Ahmad Noeristani van de kiescommissie erkende gisteren dat de bekendmaking van de voorlopige uitslag niet betekent er nu al een winnaar is. "De einduitslag kan veranderen nadat we alle klachten hebben onderzocht," aldus Noeristani. Dat kan nog wel wat voeten in de aarde hebben: het kamp van Abdoellah heeft verzocht om de stembiljetten van maar liefst 7000 stembureaus te hertellen.

Dát er fraude heeft plaatsgevonden, staat ook volgens Noeristani buiten kijf. De vraag is alleen op welke schaal. "We kunnen niet negeren dat er technische problemen waren en dat er fraude is gepleegd - sommige gouverneurs en regeringsfunctionarissen waren daarbij betrokken."

Mocht een hertelling leiden tot de conclusie dat Abdoellah toch de winnaar is, dan dreigen felle protesten van Ghani en zijn aanhangers. Dat betekent dat de kans op een soepele overgang van het bewind van de huidige president Karzai naar dat van zijn opvolger niet erg groot is, wat ook de uitkomst wordt.

Deze overgang, de eerste democratische machtswisseling in de Afghaanse geschiedenis, had de bekroning moeten worden van twaalf jaar westerse bemoeienis met het land.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden