Fraude van Japanse premier Abe werd uitgewist

Demonstranten bij de ambtswoning van Abe in Tokio eisen zijn vertrek.Beeld REUTERS

De Japanse premier moet zich verontschuldigen voor een vriendendienst aan een ultraconservatieve school.

Goedkope grond voor een basisschool in Osaka kan de Japanse premier Shinzo Abe in politieke problemen brengen. Zeker nu bekend is geworden dat het ministerie van financiën gerommeld heeft met documenten die verband houden met de verkoop van de grond. Zo zijn de namen van Abe, zijn vrouw Akie en minister van financiën Taro Aso uit de boeken geschrapt.

Het rommelt in de Japanse politiek en de media al langer rond de bouw van een nieuwe school van de rechtse, extreem-nationalistische onderwijsgroep Moritomo Gakuen. Die kocht in 2016 land van de overheid, met een korting op de geschatte marktprijs van 85 procent. Die vriendenprijs zou de groep te danken hebben aan Abe en zijn vrouw, die zeer positief staan tegenover de ultraconservatieve boodschap van Moritomo Gakuen.

Maar Abe heeft steeds ontkend dat hij iets te maken had met deze zaak. Ruim een jaar geleden zei hij in de Diet, het Japanse parlement: "Als mijn vrouw of ik betrokken waren, dan zou ik aftreden als premier en als parlementslid". Nu heeft Abe toegegeven dat het ministerie van financiën met de documenten heeft gerommeld. "Dat kan het vertrouwen in de hele regering ondermijnen", aldus de premier. "Ik bied mijn oprechte verontschuldigingen aan aan de bevolking." 

Maar hij stapt niet op.

In de documenten is onder meer een passage geschrapt waarin Akie Abe, de vrouw van de premier, zegt dat het project moet doorgaan omdat het een goed stuk land is. Ook de vermelding dat zij 'tot tranen toe bewogen was' door het onderwijsbeleid van de school is eruit gehaald. Achteraf aanpassen van overheidsdocumenten die aan het parlement worden gestuurd is in Japan in principe verboden.

Buigen

Op de kleuterschool van Moritomo Gakuen, die al langer bestaat, moeten de kinderen 's ochtends buigen voor een portret van de keizerlijke familie en het volkslied zingen. Ook leren ze een decreet over onderwijs uit 1890 uit hun hoofd, waarin opofferingen voor het vaderland centraal staan. Veel Japanners zien deze regels als een uiting van de maatschappelijke toestand waarin Japan zich kon ontwikkelen tot een militaristisch land dat zich in de Tweede Wereldoorlog stortte als bondgenoot van nazi-Duitsland.

Abe behoort tot de rechterflank van de rechts-liberale partij LDP, die Japan al vele decennia vrijwel continu bestuurt. Minister van financiën Taro Aso is een belangrijke bondgenoot van hem, die een concurrerende fractie binnen de LDP aanvoert. Ook Aso heeft zijn excuses aangeboden, maar hij schoof de schuld op medewerkers van het ministerie die op eigen initiatief de documenten aangepast zouden hebben.

Ondanks de schandalen blijven Abe en de LDP populair bij de kiezers. Dat heeft ook te maken met de sterk verdeelde en verzwakte oppositie in Japan. Oppositieleidster Renho heeft felle kritiek geuit op de regering. "Het is duidelijk dat Abe's kabinet heeft gelogen", zei Renho, die slechts één naam gebruikt. Ze wees erop dat nog meer namen van politici uit de documenten zijn geschrapt, die daarna aan het parlement zijn gestuurd. "Dit is een belediging van de democratie", aldus Renho.

Hoewel de affaire Abe nu niet ten val lijkt te brengen, is zijn toekomst volgens politieke analisten wel onzeker. In september kiest de LDP een leider en dat zou voor de partij een moment kunnen zijn om voor vernieuwing te kiezen en een einde te maken aan het slepende schandaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden