Fraude niet bestraft? Dan alle studenten een voldoende

Van onze verslaggever

maastricht – Alle driehonderd eerstejaars rechten van de Universiteit Maastricht krijgen een mooie voldoende voor hun tentamen vaardigheidstraining. Dat heeft universitair hoofddocent Fokke Fernhout besloten, omdat enkele studenten die bij het tentamen opdrachten inleverden die wel erg op elkaar leken, niet zijn bestraft.

Het werk van zeventien eerstejaars studenten bleek bij controle in een elektronische plagiaatscanner grote overeenkomsten te vertonen. Ze moesten voor de examencommissie verschijnen. Die besloot het groepje een formele waarschuwing te geven, maar hen niet uit te sluiten van het tentamen.

Fernhout is daar woedend over: „Ik heb studenten die heel hard werken en toch net geen voldoende halen. En dan moet ik zulke fraudeurs wel een voldoende geven?” Hij besloot aan alle studenten het maximaal te behalen punten te geven.

Volgens Aalt Willem Heringa, decaan van de Maastrichtse rechtenfaculteit, ligt de zaak genuanceerder. Volgens hem was er geen kwade opzet in het spel.

„Ze hebben in groepjes die opdrachten gemaakt, te goeder trouw samengewerkt. Daarom waren er overeenkomsten in hun werk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden