Fraude nekt 3400 studenten

Na controle moet de helft onterecht ontvangen beurs terugbetalen

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Bijna 3400 studenten die fraudeerden met hun basisbeurs zijn in 2012 en 2013 tegen de lamp gelopen. Zestien studenten werden twee keer betrapt en verloren hun studiefinanciering. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo).

Studenten kunnen frauderen door een ander adres op te geven dan waar zij wonen. Vaak gaat het om studenten die nog bij hun ouders wonen en die extra geld proberen op te strijken door zich bijvoorbeeld bij een vriend in te schrijven. Thuiswonende studenten hebben namelijk recht op 103 euro basisbeurs, uitwonende studenten krijgen 286 euro.

Sinds 1 januari 2012 mag Duo frauderende studenten opsporen en bestraffen. Naar schatting werd tot die tijd jaarlijks voor 40 tot 50 miljoen euro gefraudeerd. Wie nu betrapt wordt, moet het onterecht ontvangen geld terugbetalen, plus de helft van dat bedrag aan boete. Wie voor de tweede keer gepakt wordt, betaalt een boete van 100 procent en kan zijn studiefinanciering kwijtraken. Tot nu toe gold dat voor alle recidivisten.

In 2012 en 2013 kregen in totaal ruim 7000 studenten controleurs over de vloer om na te gaan of een student werkelijk op het adres woonde waarop hij stond ingeschreven bij de gemeente. Bij bijna de helft van de controles liep een student tegen de lamp. Dit percentage is volgens Duo niet representatief voor de gehele studentenpopulatie: de controles worden uitgevoerd op basis van 'risicoprofielen'. Het gaat bijvoorbeeld om studenten die wel erg dicht in de buurt van hun ouders wonen.

Volgens Duo daalt het aantal fraudeurs sinds de controles gestaag. De organisatie schat dat in 2014 nog voor 12 tot 22 miljoen euro werd gefraudeerd. Duo verwacht dat het aantal fraudegevallen nog verder zakt vanwege de opgevoerde controles, maar ook vanwege het afschaffen van de basisbeurs. Studenten die komend collegejaar beginnen met studeren, krijgen geen beurs. Zij kunnen studiefinanciering alleen lenen.

Hoeveel fraudeurs in 2014 werden gepakt, is nog niet bekend.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden