Frattini bouwt digitale muur om Europa

(Novum/Ap) - EU-commissaris van justitie Franco Frattini trekt zich niets aan van de critici die hem voor Big Brother aanzien. Van passagiers die van buiten de Europese Unie komen worden in de toekomst vingerafdrukken afgenomen; ook wordt een antecedentenonderzoek uitgevoerd. Een satellietsysteem waakt over de grenzen om ongewenste bezoekers buiten te laten. Als alle 27 landen akkoord gaan met de voorstellen staat de unie een grootscheepse, miljarden kostende verbouwing van de muren langs het grondgebied te wachten.

Frattini denkt niet dat privacywetgeving geschonden zou worden door de wetten die hij voorstelt. Hij zei dat de paspoortvrije zone moet worden gevrijwaard van illegale immigranten en mensen die te lang op hun visum in de EU verblijven. "Alle Europeanen worden nu verplicht om hun vingerafdrukken in hun paspoort te hebben. Het is vreemd dat we dat niet vragen aan derde landen", dat wil zeggen landen buiten de EU.

Frattini wil de maatregelen in 2013 in gebruik nemen, om criminelen buiten te houden. "We moeten ruimhartig zijn voor eerlijke mensen van buiten Europa, maar streng optreden tegen maffiosi, smokkelaars, criminelen en terroristen", aldus Frattini.

Veel van de maatregelen komen overeen met de nieuwe technieken die in de VS in gebruik zijn genomen, maar andere gaan nog verder. EU-burgers zouden verplicht worden om vingerafdrukken af te geven voor snellere douanecontroles bij het ingaan en verlaten van de EU. Japan heeft zo'n systeem, Rusland overweegt het in te voeren.

Elke reiziger die de EU binnengaat zal in de toekomst in het eerste land waar hij aankomt zijn vingerafdrukken of andere biometrische gegevens moeten afgeven. Ook zal hij bij de aanschaf van een kaartje een elektronisch visum moeten nemen zoals dat in Australië is ingevoerd. Dat elektronische systeem houdt de namen van reizigers bij, de manier waarop ze betalen en naar welk land ze reizen. Die informatie wordt dan weer gekoppeld aan Europese zwarte lijsten van onwelkome gasten.

Burgerrechten- en mensenrechtenorganisaties zeggen dat de plannen erop gericht zijn om Afrikaanse immigranten tegen te houden onder het mom van misdaad- en terrorismebestrijding. "Het idee is om van elke immigrant een crimineel te maken, en dat is een gevaarlijke zaak", zei Meryem Marzouki van Europese Digitale Rechten, dat weer 28 organisaties vertegenwoordigt. Frattini is op weg naar een totalitaire samenleving, meende Marzouki. De voorstellen leiden tot een 'Big Brother'-staat met een constante observatie, die privacywetten schendt.

"Dit is een mensonterende manier om met je volk om te gaan, als je mensen zomaar vingerafdrukken laat afnemen zonder dat ze iets gedaan hebben", zei Gus Hosein van Privacy International uit Londen. "Het is eerder gebeurd in Europa en helaas gebeurt het nu weer."

Frattini wil ook satellieten en laagvliegende radarvliegtuigen inzetten om grenzen aan zee en in de bergen te kunnen observeren - te beginnen met de Middellandse Zeekust en de kust van de Zwarte Zee, waar duizenden migranten elk jaar met bootjes de EU proberen binnen te komen. Frattini pakte eerder ook het plan weer op om een mobiel 'Eurocorps' op te zetten dat snel naar mazen in de grens gestuurd kan worden.

Los van de voorstellen van Frattini liggen in Brussel plannen om luchtvaartpassagiers die Europa binnenkomen, te verplichten om negentien persoonlijke gegevens als emailadres en telefoonnummer dertien jaar lang beschikbaar te maken voor de EU.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden