Recensie

Franz Tunder klinkt fascinerend op het kleine orgel van Uithuizen

Peter Westerbrink, Franz Tunder in perspectief 3 Beeld Peter Westerbrink
Peter Westerbrink, Franz Tunder in perspectief 3Beeld Peter Westerbrink

Peter Westerbrink
Franz Tunder in perspectief 3
★★★★☆

Christo Lelie

De Noord-Duitse orgelcomponist Franz Tunder (1614-1667) liet een belangwekkend orgeloeuvre na, dat qua omvang echter zo klein is dat het gemakkelijk op één cd past.

Om deze muziek meer ‘body’ te geven en in te bedden in een muziekhistorische context brengt de Groningse organist Peter Westerbrink een reeks van maar liefst vier cd’s uit. Daarop spiegelt hij Tunders werken aan die van zijn Duitse collega’s en de orgelcultuur in de Hanzesteden.

Op dit derde deel zijn dat Matthias Weckmann en Michael Praetorius. Tunder is met slechts twee werken vertegenwoordigd: de koraalfantasieën ‘Herr Gott dich loben wir’ en ‘Komm Heiliger Geist, Herre Gott’, bij elkaar nog geen kwartier van de 75 minuten durende cd. Van Praetorius nam Westerbrink overwegend koraalbewerkingen op, en van Weckmann vrije orgelwerken, zoals toccata’s en italianiserende canzones.

Per cd kiest Westerbrink voor een ander representatief orgel. Op deze cd is dat het Arp Schnitger-orgel van Uithuizen, dat met zijn schitterende Noord-Duitse klank ideaal voor dit repertoire is, ook al heeft het niet de kruidige middentoonstemming die gebruikelijk was in Tunders tijd.

Westerbrink speelt de werken met grote fantasie en veel elan. Hij laat horen hoe dit relatief kleine orgel in zijn vele registers steeds weer even fascinerend klinkt. In de tekstboekjes licht hij zijn interpretaties helder toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden