Fransman op weg naar asiel in Verenigde Staten

Het is nog niet helemaal zeker, maar het moment is dichtbij: als alles goed gaat, krijgt de Fransman van Marokkaanse komaf Karim Kamal deze week politiek asiel in de Verenigde Staten. De officiële toekenning was vorige week donderdag gepland maar moest worden uitgesteld, volgens Kamal zelf na interventie van Frankrijk.

Het zou voor het eerst zijn dat het gebeurt: een Fransman die wegens vervolging in zijn eigen land wordt beschermd door de VS. Toch is dat precies wat nodig is, meent een rechter in Los Angeles.

Kamal, die Frankrijk in 1994 ontvluchtte, stond daar bloot aan een overheid die hem 'systematisch vervolgde'. De vervolging was doordrengt van 'sterke elementen van wraak en vendetta', aldus de Amerikaanse rechter in zijn vonnis dat nog niet is uitgesproken maar waarvan de tekst al wel door Kamals advocaat werd verspreid.

Kamal woonde in Nice, in Zuid-Frankrijk. In 1993 scheidde hij daar van zijn vrouw. Enkele maanden later kreeg hij het vermoeden dat haar nieuwe partner zijn toen vierjarige dochter Lauriane mishandelde en seksueel misbruikte. Het parket in Nice weigerde elk onderzoek. Toen Kamal aandrong en suggereerde dat medewerkers van het parket bij een netwerk van kinderprostitutie waren betrokken, werd hij bedreigd. Zijn advocaat werd onder druk gezet om zich terug te trekken en daarna, zij het vergeefs, vervolgd.

Kamal nam met zijn dochter de wijk naar de Verenigde Staten. Daar verscheen zijn vrouw korte tijd later -met papieren van het parket in Nice en agenten van de Amerikaanse politie- om het kind op te eisen. Ze kreeg Lauriane mee maar werd, na een klacht van Kamal, door de FBI op het nippertje uit het vliegtuig naar Frankrijk gehaald. Weer op vrije voeten slaagde ze erin om, via Mexico, alsnog weg te komen.

Een proces wegens kidnapping vanuit de VS liep vast. Een produre wegens kindermishandeling, ingezet door de ouders van Kamal in Frankrijk, was eenzelfde lot beschoren. Magistraten uit het naburige Grasse, die zich met de zaak wilden bemoeien, werden door het parket in Nice tegengewerkt.

De rechter in Los Angeles oordeelde al op 16 december dat Kamal in eigen land 'het meest elementaire recht op een eerlijk en evenwichtig proces' was onthouden. Zijn beslissing zou donderdag op een zitting bekend worden gemaakt. De advocaat van het ministerie van justitie maakte daar echter bezwaar tegen omdat nog niet alle getuigen in de zaak zijn gehoord.

De advocaat bedong en kreeg uitstel. Twee uur na de zitting trok hij zijn bezwaar echter weer in. De nieuwe zitting is voorzien voor aanstaande vrijdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden