Fransman lijkt grote vangst

ROTTERDAM - De Fransman die vorige maand in Rotterdam werd gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten, is waarschijnlijk een belangrijke spil in het wereldje van internationale terroristen.

Jerôme C., met drie anderen opgepakt in Rotterdam, woonde eerder samen met een van de belangrijkste Amerikaanse verdachten van de kapingen op 11 september. Ook is hij mogelijk betrokken bij de moord op de Afghaanse oppositieleider Massoed.

Tot nu toe was vooral zijn broer David bekend, net als hij bekeerd tot een radicale vorm van de islam. David werd in januari 1999 in Frankrijk gearresteerd. Hij had getraind in een kamp van Osama bin Laden in Afghanistan.

Maar ook Jerôme werd al jaren door de Franse inlichtingendienst in de gaten gehouden, onder meer omdat hij regelmatig naar Afghanistan reisde, meldt de Wall Street Journal.

Eind jaren negentig woonde hij in Londen samen met Zacarias Moessawi, een van de belangrijkste verdachten van de aanslagen op 11 september, schrijft de krant.

De Marokkaan Moessawi werd in augustus in de VS gearresteerd als illegale immigrant. Hij viel op, omdat hij op een vliegschool wilde leren hoe een vliegtuig te besturen, maar was in opstijgen en landen niet geïnteresseerd. De FBI denkt dat Moessawi de twintigste kaper had moeten zijn.

De huisgenoten C. en Moessawi bezochten in Londen vaak de Finsbury Park Moskee, middelpunt van extremistische moslims in Engeland.

Dat land is sinds de aanslagen op de VS in de ban van de imam van Finsbury Park, Aboe Hamza al-Masri. Hamza heeft een vervaarlijk uiterlijk, te danken aan de 'heilige islamitische strijd' tegen de Russen in Afghanistan, in de jaren tachtig. Hij mist een oog en beide handen, die zijn vervangen door metalen haken. Hamza roept jonge moslims op te strijden tegen de 'zionistische vijand' en de 'goddeloze Amerikanen'.

De moskee is de laatste jaren gebruikt om Europese jonge moslims te ronselen voor terroristische aanslagen, heeft een onlangs gearresteerde Algerijn verklaard aan de Franse justitie, zo is uitgelekt.

Ahmed Ressam en Aboe Doha, onlangs veroordeeld, omdat zij rond de millenniumwisseling het vliegveld van Los Angeles wilden opblazen, waren eveneens bezoekers, net als een Belgische arrestant, die ervan wordt verdacht een aanval op de Amerikaanse ambassade in Parijs te hebben beraamd.

Jerôme C. werd er al van verdacht dat hij voor deze aanslag de valse identiteitspapieren heeft geleverd. Maar de Belgische justitie denkt nu dat C. ook papieren heeft geleverd voor een aanslag die daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Het gaat om de moord op de Afghaanse oppositieleider Ahmad Sjad Massoed, op 9 september jongstleden. Twee Marokkaanse jongeren die zich voordeden als journalisten bliezen Massoed met een bom in hun camera op. Zij gebruikten paspoorten die waren gestolen uit de Belgische ambassade in Parijs en het Belgisch consulaat in Straatsburg.

De Rotterdamse rechtbank beslist volgende week over het verlengen van het voorarrest van C. en twee medeverdachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden