Fransman in Bulgarije gearresteerd vanwege link broers Kouachi

Militairen bij de Sacre Coeur. Beeld ap
Militairen bij de Sacre Coeur.Beeld ap

Een Franse man van 29 jaar is in Bulgarije in de gevangenis gearresteerd op verdenking van banden met één van de broers Kouachi, die vorige week een bloedige aanslag pleegden op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs.

Redactie

De man, die Joachim heet en van Haïtiaanse afkomst is, werd op 1 januari door de Bulgaarse autoriteiten opgepakt omdat hij probeerde Syrië te bezoeken. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een gewapende criminele organisatie, volgens de openbaar aanklager in Bulgarije.

Joachim vertrok eind december naar Turkije om de grens met Syrië over te steken, maar werd, met zijn 3-jarige zoon, gearresteerd toen hij probeerde Bulgarije in te komen. Tegen hem was een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd nadat zijn vrouw hem ervan had beschuldigd hun zoon te hebben ontvoerd om hem in Syrië op te voeden volgens de principes van de radicale islam. Het jongetje is terug bij zijn moeder. Joachim zei dat hij op reis was met zijn zoon en zijn vriendin voor een vakantie in Istanbul. Hij stemde gisteren in met de voorwaarden voor zijn uitlevering naar Frankrijk, de rechter in Bulgarije neemt daar vrijdag een beslissing over.

De broers Saïd en Chérif Kouachi schoten vorige week woensdag 12 mensen dood op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo. In Parijs werden een paar dagen later mensen doodgeschoten en gegijzeld door Amedy Coulibaly. Alle gijzelnemers werden gedood door politiekogels.

'Mentor broers veroordeelt terreur'

Farid Benyettou, die een dominante rol zou hebben gespeeld bij de radicalisering van de plegers van de aanslagen afgelopen week in Parijs, zou die terreurdaden veroordeeld hebben. 'De islam veroordeelt de laffe monsterlijke moord op journalisten, agenten en joden', zei Benyettou volgens i-Télé.

Benyettou was ruim tien jaar geleden een leidend figuur binnen een groep jonge moslims die vaak ging joggen in het Parijse park Buttes-Chaumont. Ze richtten zich onder meer op steun aan de strijd van soennitische extremisten in Irak, de voorlopers van de huidige Islamitische Staat (IS). De Franse veiligheidsdienst noemde deze terreurgroep naar het park.

De plegers van de aanslag op het weekblad Charlie Hebdo, Chérif en Saïd Kouachi en de gijzelnemer in een joodse winkel, Amedy Coulibaly, behoorden ertoe. Ook de voortvluchtige vriendin van Coulibaly, Hayat Boumeddiene, komt uit de 'stal' van Buttes-Chaumont. Zij zou nu in de hoofdstad van het 'kalifaat' van IS, het Syrische Raqqa, verblijven.

Benyettou was een soort goeroe die samen met Boubaker al-Hakim de ideologische basis vormde van Buttes-Chaumont. De Franse justitie ontmantelde de groep rond 2005. Benyettou zat van 2008 tot 2011 in de gevangenis wegens terroristische activiteiten. Hij werd opgeleid tot verpleger en werkte sinds vorige maand bij de eerste hulp in een Parijs ziekenhuis waar ook gewonden van de terreur naartoe zijn gebracht. Hij staat er nu niet meer ingeroosterd. Chérif was twee maanden geleden nog bij hem op bezoek, zei Benyettou.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden