Fransen zijn stellig: Assad zat achter aanval met gifgas

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Frankrijk zegt bewijs te hebben dat de Syrische regering achter de aanval met gifgas zit op de plaats Khan Sheikhoun op 4 april. In een rapport staat dat de Franse geheime dienst monsters heeft die uitwijzen dat het om het zenuwgas sarin ging dat in Syrië is gemaakt. Door de gifgasaanval kwamen meer dan tachtig mensen om het leven.

De Franse geheime dienst stelt dat Sukhoi straaljagers van de Syrische luchtmacht zes aanvallen uitvoerden op de plaats in het noorden van Syrië. De Franse minister van buitenlandse zaken Jean-Marc Ayrault gaf gisteren informatie uit het rapport vrij.

“We weten op basis van een zekere bron dat de manier waarop de genomen monsters zijn gemaakt, typisch is voor de methode die in Syrische laboratoria is ontwikkeld”, zei Ayrault. “Deze methode draagt de handtekening van de regering en dat maakt het voor ons mogelijk om de verantwoordelijke voor de aanval aan te wijzen.” Volgens de Franse minister konden de monsters worden vergeleken met monsters die na eerdere aanvallen werden genomen.

Volgens het rapport denkt de Franse geheime dienst dat alleen de Syrische president Bashar al-Assad en enkele vertrouwelingen opdracht kunnen geven gifgas te gebruiken. Jihadisten in de regio zijn niet in staat om gifgas te maken en daarmee aanvallen uit te voeren.

Assad zelf ontkent. In een interview een week na de aanval zei hij dat het regeringsleger nooit chemische wapens heeft gebruikt en ook niet meer bezit.

Syrië stelt dat het zijn volledige chemische arsenaal heeft opgegeven toen het zich in 2013 aansloot bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Die zet volgde op een eerdere chemische aanval in de omgeving van Damascus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden