Fransen woest: Amerikanen luisteren telefoontjes massaal af

Amerikaanse ambassadeur ontboden. Juridische regels ontbreken.

PARIJS - De Franse regering eist opheldering van de Verenigde Staten nu blijkt dat de Amerikanen in Frankrijk in een maand tijd tientallen miljoenen telefoongesprekken afluisterden.

Volgens de krant Le Monde tapte de Amerikaanse inlichtingendienst NSA (Nationaal Agentschap voor de Veiligheid) tussen december 2012 en januari 2013 zeventig miljoen gesprekken af. Er zijn, schrijft de krant, genoeg aanwijzingen dat niet alleen mensen die een bedreiging vormen worden gevolgd, zoals de Amerikaanse autoriteiten volhouden. Ook de telefoontjes, sms'jes en het surfgedrag van politici, zakenlieden en ambtenaren komen in het vizier van het spionageprogramma Prism.

Le Monde baseert zich op de gegevens van ex-NSA medewerker Edward Snowden die de onvermoede schaal waarop de VS de wereld in de gaten houden eerder in de openbaarheid bracht.

Minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius ontbood gisteren de Amerikaanse ambassadeur, en ook andere leden van de regering toonden zich geschokt. Volgens Fabius moet er heel snel een einde komen aan 'deze onacceptabele praktijken die onze privacy schenden'.

Als de NSA alleen speurt naar bepaalde trefwoorden (zoals bijvoorbeeld die van bepaalde explosieven) in de onafzienbare berg informatie, lijkt er weinig aan de hand. Maar het probleem is dat er eigenlijk nog geen 'juridische of parlementaire' procedures bestaan om te controleren of het hier ook bij blijft, aldus het commentaar bij de onthullingen. "Wij zijn niet voor volledige transparantie, maar willen wijzen op de risico's voor onze waarden nu er op zo'n grote schaal gegevens worden verzameld die vrij zicht bieden op ons leven, onze meningen en onze contacten."

Fransen hebben zich in tegenstelling tot de Britten en de Duitsers nog niet erg druk gemaakt over de grote oren van Washington. Dat zouden ze wel moeten doen, waarschuwt Le Monde-hoofdredacteur Nathalie Nougayrede. "Het systematisch schenden van ons recht op communicatie en het briefgeheim is een karaktertrek van dictaturen zoals bijvoorbeeld de film 'Das Leben der Anderen' laat zien", zo waarschuwt zij.

In het geval van Duitsland en Groot-Brittannië is het aantal getapte gesprekken dat is geteld nog groter dan in Frankrijk. Alleen de Britse regering stemde in met de spionage, de Duitse en Franse regering niet.

Ook Nederland alert
D66 wil zo snel mogelijk opheldering van minister Ronald Plasterk van binnenlandse zaken over het bericht dat de Amerikaanse spionagedienst NSA ook actief is geweest in Nederland.Technologieweblog Tweakers.net meldde gisteren dat de NSA tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 1,8 miljoen telefoongesprekken en sms-berichten in Nederland heeft onderschept. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil van Plasterk weten of dat klopt en of hij ervan op de hoogte was. "Ik heb sterk de indruk dat de Nederlandse regering ook niet weet wat er speelt, dat is kwalijk", aldus Schouw.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden