Fransen verdeeld, maar willen de Grieken niet kwijt

KLEIS JAGER

Frankrijk verdedigde de Griekse regering tegenover de harde Duitse lijn tijdens de onderhandelingen. Maar lang niet iedereen kan zich daarin vinden.

De Franse president François Hollande liet zich na het akkoord van afgelopen zondagnacht fêteren als de redder van Griekenland. "Als Griekenland in de eurozone blijft, is dat te danken aan Frankrijk, aan François Hollande", zei een trotse premier Manuel Valls.

Een reactie uit het kamp van de centrum-rechtse oppositiepartij Les Républicains (LR) van oud-president Nicolas Sarkozy over deze borstklopperij kon niet uitblijven. Oud-minister van financiën Éric Woerth wist te vertellen dat het diplomatieke succes eigenlijk te danken is aan Sarkozy. Want had deze Hollande niet opgeroepen de eenheid met bondskanselier Angela Merkel te herstellen? Om de Griekse premier Tsipras op de knieën te krijgen, was het nodig samen op te trekken.

Woerth wilde maar zeggen: Sarkozy had het beter gedaan. Dat wil zeggen mét en niet tégen de onbuigzame Duitsers. Maar over het doel geen misverstand. Een akkoord, dat was de wens van de hoofdstromen van de Franse politiek.

Toch is bij Les Républicains het ongemak over een afspraak met Athene voelbaar. Presidentskandidaat Alain Juppé, een liberaal, was voor een Grexit maar trok zijn woorden na kritiek weer in. Thierry Mariani, een vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de partij, zegt dat het vertrek van de Grieken hoe dan ook onvermijdelijk is. "Binnen zes maanden zijn we toch weer waar we waren."

Het Front National hinkt niet op twee gedachten. Voor de nationalisten bewijst het Griekse drama, dat de Franse belastingbetaler nu 16 miljard kost, dat de euro een misbaksel is. Extreem-links is juist vóór het behoud van de euro en klaagt over de voorwaarden die aan het hulppakket zijn verbonden.

De communisten en een deel van de groenen van de EELV (Europe Écologie Les Verts) verloren vorige week ook hun held. Tsipras belichaamde voor hen de hoop dat de Europese Unie bevrijd zou worden van het 'juk van de financiële markten', waarna schulden als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen.

Nu overheerst teleurstelling dat Tsipras uiteindelijk boog voor de druk. "Hij had nog even vol moeten houden", verklaarde gisteren de voorman van het Front de Gauche, Jean-Luc Mélenchon. "Als Tsipras had gezegd dat hij niet verder wilde praten en was opgestaan, zouden de krachtsverhoudingen zijn omgedraaid."

Maar radicaal links heeft een nieuwe held gevonden: Yanis Varoufakis, de omstreden ontslagen rechterhand van Tsipras. Varoufakis kreeg een uitnodiging van de flamboyante socialist Arnaud Montebourg die een jaar geleden door Hollande naar huis werd gestuurd als minister van economie.

Montebourg zal Varoufakis ontvangen op zijn jaarlijkse 'Feest van de Roos', een bijeenkomst in augustus waar hij zijn kameraden verenigt.

De Franse kiezer lijkt ondertussen niet te weten wat wijsheid is. Volgens peilingen is een meerderheid tegen een Grexit, maar ook tegen nieuwe concessies aan de Grieken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden