Fransen twisten over uitwerking homohuwelijk

Wet maakt trouwen mogelijk Kunstmatige inseminatie en draagmoeders domineren debat

KLEIS JAGER | PARIJS

Het Franse parlement zette zaterdag een flinke stap op weg naar het homohuwelijk. Het eerste artikel van de wet die het huwelijk openstelt voor personen van gelijke sekse, kreeg een ruime meerderheid.

Dat de Assemblée Nationale in het weekeinde vergadert, is het gevolg van het grote aantal amendementen dat is ingediend en de vele aanvragen voor spreektijd. Het debat, dat een rumoerig verloop kent, gaat door tot 10 februari. De uiteindelijke stemming vindt twee dagen later plaats.

Zoals verwacht stemde links vóór en de centrum-rechtse oppositiepartij UMP tegen, op één dissident en één onthouding na.

Anders dan in Nederland meer dan tien jaar geleden, is het homohuwelijk in Frankrijk uitgelopen op een harde politieke confrontatie, compleet met massademonstraties van voor- en tegenstanders en beledigingen over en weer. De meeste Fransen - volgens peilingen 63 procent - zijn voor. Maar dat geldt niet voor adoptie door homostellen, dat ook onderdeel van de wet is: 51 procent is hier tegen.

Gisteren verwierpen de parlementariërs een amendement van de Groenen en de communisten dat beoogde medische hulp bij zwanger worden toegankelijk te maken voor lesbische koppels. Nu is kunstmatige inseminatie (KI) alleen bedoeld voor vrouwen met een mannelijke partner die niet op een natuurlijke manier zwanger kunnen worden.

De regering hield KI buiten het wetsvoorstel, om de tegenstanders van het homohuwelijk geen munitie te geven. De laatsten redeneren dat 'KI voor iedereen' de deur opent voor de draagmoeder, een voortplantingsmethode die in Frankrijk verboden is. Want twee mannen kan moeilijk geweigerd worden wat twee vrouwen wel mogen.

De UMP verwijt minister van justitie Christiane Taubira daarbij dat zij de komst van de draagmoeder al stiekem voorbereidt. Taubira gaf vorige week per circulaire de opdracht kinderen die met behulp van draagmoeders in het buitenland zijn geboren de Franse nationaliteit te geven.

De vraag hoe het verder moet met KI heeft Hollande toevertrouwd aan de Nationale adviesraad voor ethiek. Deze zal in de herfst na uitgebreide consultaties met een advies komen. De raad heeft laten weten gelijk alle problemen rond KI te belichten. Zoals de vraag of donoren anoniem moeten blijven en of vrouwen eicellen mogen invriezen om op latere leeftijd zwanger te kunnen worden.

Ook Britse conservatieven bezorgd over trouwende homo's
Ook in Groot-Brittannië zorgt de voorgenomen legalisering van het homohuwelijk voor de nodige politieke ophef. Verontruste lokale kopstukken van de Conservatieve Partij stuurden gisteren een open brief aan premier Cameron waarin ze pleitten voor het uitstellen van de parlementsstemming over het openstellen van het huwelijk voor homo's, die morgen moet plaatsvinden. Ze vinden dat er te weinig maatschappelijk debat is geweest.

Cameron is zelf voorstander van het wetsvoorstel, maar veel leden en parlementariërs van zijn partij zijn tegen. De stemming morgen is dan ook 'vrij' - parlementsleden mogen hun eigen geweten volgen. Volgens de Britse media zal meer dan de helft van de 303 Conservatieve MP's tegen het wetsvoorstel stemmen. Omdat de Liberalen en Labour-parlementariërs overwegend vóór zijn, zal de wet echter zonder veel problemen door het Lagerhuis komen.

De rebellerende Conservatieven leggen in hun brief de nadruk op de electorale consequenties die zij vrezen als de wet wordt aangenomen. Zij denken dat de Tory's bij de verkiezingen van 2015 gestraft zullen worden door conservatieve kiezers. Ze verwijzen ook naar het belang van de allochtone stem voor de Conservatieve Partij: "Er wordt voorspeld dat in 2030 een kwart van de kiezers een minderheidsachtergrond heeft - en de meesten van hen zijn tegen het homohuwelijk".

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden