Fransen tegen polygamie Parijse voorstad ziet link veelwijverij en criminaliteit

De Parijse voorstad Les Mureaux stimuleert dat tweede en derde vrouwen van polygame mannen woonruimte krijgen voor henzelf en hun kinderen. Dat moet de criminaliteit verminderen.

door Pieter van den Blink

,,Aha, goed dat ik u zie! Ik heb uw medewerking nodig voor ons project!'' Madame Savigny, bezig aan haar vijfde mandaat als socialistisch wethouder, is van het type dat weet hoe je contact maakt met de achterban. Ze pakt de hand van een oude man in de hal van het gemeentehuis. ,,U weet waar u mij kunt vinden, ik sta geheel tot uw beschikking. Sinds ik niet meer bij Renault werk heb ik alle tijd'', antwoordt hij.

In haar werkkamer vertelt de wethouder even later dat deze islamitische buurtwerker een belangrijke steun kan zijn in de strijd tegen polygamie. Sinds 1993, toen de toenmalige rechtse regering op zoek ging naar instrumenten om de immigratie te ontmoedigen, is polygamie een misdrijf.

Savigny's gemeente, Les Mureaux, ongeveer dertig kilometer ten westen van Parijs, heeft de strijd aangebonden met de Afrikaanse mannen die er twee of drie vrouwen op na houden. Daarvan wonen er tachtig in Les Mureaux. Samen hebben ze zo'n duizend kinderen.

,,Wij hebben de politie een lijst laten maken van de crimineelste jongeren in de stad. Het bleek dat die zonder uitzondering uit polygame families kwamen.'' Dat er tussen de criminaliteit en die specifieke familieomstandigheden een causaal verband bestaat, lijdt voor Savigny geen twijfel. ,,Met z'n tienen op een driekamerflat, daar is geen aandacht voor die kinderen. Dus gaan ze de straat op. En daar gaat het mis.'' Daarom moeten de tweede en derde echtgenotes het huis uit, en met hun kinderen op zichzelf gaan wonen.

Is het probleem niet het grote aantal kinderen per vrouw, eerder dan het aantal vrouwen per man? Savigny meent van niet. ,,Vergeet niet de spanning tussen de echtgenotes. Die werkt door op de kinderen.''

VERVOLG OP VANDAAG 3

'Afrikaanse vrouw moet bij man wonen'

VERVOLG VAN PAGINA 1

Van de 32000 inwoners die Les Mureaux telt is 34 procent jonger dan negentien jaar. En 44 procent heeft ,,nauwelijks of geen opleiding''. Het straatbeeld op het marktplein versterkt het vermoeden dat de nood hier aan de man is. Er hangt een sfeer van inactiviteit, de namaak-snuisterijen vinden weinig aftrek. Het immer jachtige en mondaine Parijs lijkt een andere planeet hierbij vergeleken.

Les Mureaux is een bijproduct van Renault. De Franse autofabrikant haalde in de jaren zestig en zeventig de benodigde mankracht met busladingen tegelijk uit het zuiden. Op het hoogtepunt had de autofabriek in Flins tweeëntwintigduizend man in dienst. Renault kocht iedere beschikbare hectare in de omgeving op om die te huisvesten.

Zo kreeg Les Mureaux zijn huidige omvang. Toen saneerde Renault, totdat er nog zesduizend arbeidsplaatsen over waren. Het onroerend goed werd verkocht, de afgedankte werknemers bleven er zitten.

Tot 1993 hadden zij het recht om in het kader van de gezinshereniging hun vrouwen te laten overkomen. Dat jaar werd de wet ingevoerd die polygamie verbiedt. Maar voor de staat is het bewijs voor een echtelijke band moeilijk te leveren, en in de praktijk veranderde er niks.

Nana Camara, zelf afkomstig uit een polygaam Malinees gezin, beschouwt het Franse offensief met een kritisch oog. Zij werkt voor een maatschappelijke organisatie in Les Mureaux maar spreekt op persoonlijke titel als zij zegt: ,,Vrouwen die gescheiden van hun man leven worden in de Afrikaanse cultuur met de nek aangekeken. De gemeente heeft gelijk als zij iets aan de huisvesting van die enorme families wil doen, maar niemand denkt na over hoe het verder moet met die vrouwen.''

De Franse staatssecretaris voor integratie heeft inmiddels een nieuw idee: mannen die niet willen scheiden van hun tweede of derde vrouw verliezen hun verblijfsvergunning. Het kabinet 'bestudeert het voorstel'.

Pieter van den Blink

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden