Fransen maken zich niet druk over dossier-Srebrenica

* Het onderzoek van de commissie van de Franse Assemblée naar de val van Srebrenica is niet erg grondig. In Frankrijk zijn er niet veel die zich daar druk om maken. Met één uitzondering: de initiator van de enquête, de Franse afdeling van Artsen zonder Grenzen.

Het Franse parlement heeft er alles aan gedaan om het werk van de commissie zoveel mogelijk te beperken, zegt Fabien Dubuet. AzG wilde een parlementaire enquêtecommissie die getuigen kan dwingen te verschijnen en onder ede kan verhoren. Het werd echter een veel beperktere 'informatiemissie'.

De hulporganisatie wond zich op over het lidmaatschap van de commissie van François Léotard, die tot kort voor de val Srebrenica, minister van defensie was. Aanvankelijk dacht de Assemblée zelfs aan een commissie van maar twee parlementariërs, onder wie Léotard. Na kritiek van AzG werden het er zeven.

De ex-minister is nu één van de twee rapporteurs. Hij schrijft zelf het eindverslag. Hij is inmiddels door zijn eigen commissie ondervraagd.

Op 25 januari verscheen één van de belangrijkste getuigen: de Franse generaal Bernard Janvier. Op verzoek van het Franse ministerie van defensie gebeurde dat achter gesloten deuren. De reden was een smoes: het Joegoslavië-Tribunaal zou erom hebben gevraagd. De uitspraken van de generaal zouden de vervolging van oorlogsmisdadigers in gevaar kunnen brengen.

Er kwam een ontkenning van het tribunaal in Den Haag, maar de commissie protesteerde niet. Zelfs niet toen generaal Jean Cot, een van de voorgangers van Janvier in Bosnië, twee weken later om precies dezelfde reden niks in het openbaar wilde zeggen.

Het horen van getuigen achter gesloten deuren brengt de geloofwaardigheid van de commissie in het geding, reageerde AzG. Dubuet verwacht dat Voorhoeve en Van Mierlo en de Nederlandse militairen (overste Ton Karremans en generaal Cees Nicolai) die nog aan bod komen, ,,de verdedigingslinie die de Franse autoriteiten hebben opgeworpen omver zullen werpen''. Zij zullen de Nederlandse versie op de gebeurtenissen geven, beaamt hij. ,,Maar de Nederlandse versie, dat zijn de feiten'', aldus Dubuet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden