Fransen favoriet, maar ook belegen

Wijdverbreid is de verwachting dat het licht op 4 juli, de laatste dag van Euro 2004, opnieuw zal stralen op Frankrijk. Maar niet alleen de Nederlandse selectie is oud, ook de Franse. Oranje zal zwaar op de proef worden gesteld, maar de titelverdediger misschien toch ook wel.

ALBUFEIRA - In het Estadio do Dragao, het nieuwe onderkomen van de Europese clubkampioen FC Porto, begint vanavond voor zestien landenploegen de jacht op de hoogste continentale eer. De laatste slag zal over drie weken worden geleverd, op 4 juli in het Estadio da Luz van Lissabon.

Wijdverbreid is de verwachting dat het licht dan opnieuw zal stralen op Frankrijk, dat zich vier jaar geleden in Rotterdam tot Europees kampioen liet kronen. Nederland vaardigt een selectie naar Euro 2004 af die zich in één opzicht de gelijke van de Franse mag noemen. De gemiddelde leeftijd is vrijwel even hoog: 28,3 jaar (Frankrijk) om 28,2 (Nederland). Alleen Letland is met een nog ouder gezelschap gekomen, met een moyenne van 28,9 jaar.

In een peiling onder de bondscoaches over de kansen kwam Oranje er, met Duitsland, als vierde uit - achter Frankrijk, Portugal en Italië. Voor zes coaches is, naar hun zeggen althans, Nederland de topfavoriet: voor Völler (Duitsland), Rehhagel (Griekenland), Trapattoni (Italië), Santini (Frankrijk), Starkovs (Letland) en voor, jazeker, Advocaat, de bondscoach van Oranje zelf.

Waarop ze dat baseren is vooralsnog zeer onduidelijk. Een oud-bondscoach, de Fransman Hidalgo die zijn land in 1984 naar de Europese titel leidde, loofde dezer dagen de huidige Franse ploeg in behartenswaardige bewoordingen. Hij roemde niet in de eerste plaats de artiesten Zidane en Henry, maar de middenvelders Vieira en Makelele. ,,In het moderne voetbal is een solide basis op het middenveld cruciaal. De meeste ploegen spelen op de counter. De defensieve middenvelders dienen die dreiging te bezweren.''

Zo heeft zich het topvoetbal inderdaad ontwikkeld, door toedoen van coaches die naar hechte blokken in het hart van het veld streven. Denk bijvoorbeeld aan de toen nog onbekende Brazilianen Kleberson en Gilberto Silva die twee jaar geleden door coach Scolari met succes werden opgeroepen om de wereldkampioen te stutten. Een bewapening van dat kaliber ontbreekt bij Oranje.

De Nederlandse ploeg maakt voorlopig een verre van stevige indruk - en gevreesd moet worden dat het er nog brozer op wordt nu het middenveld na de wijziging van systeem door slechts drie spelers wordt bemand. Na een uitermate stroeve oefencampagne nadert het moment van de beproeving. Dinsdag begint voor Oranje het EK, in Porto tegen Duitsland, en dan en in de weken erna zullen de antwoorden worden geleverd op de vele vragen die inmiddels zijn opgeroepen.

Dan zal bijvoorbeeld blijken of het verstandig is geweest het kamp aan de Portugese zuidkust op te slaan. Met zijn grotendeels belegen selectie -waarin, dat komt er nu nog bij, een toenemend aantal spelers fysieke hinder ondervindt- reist Oranje in de eerste ronde in totaal 1580 kilometer naar het noorden, voor duels in Porto, Aveiro en Braga. Alleen Denemarken is nog langer onderweg, 1685 kilometer.

Naast de Nederlanders en de Denen verblijven nog twee ploegen aan de Algarve: Duitsland en Rusland, dat twee van zijn drie duels in het nabijgelegen Faro speelt. Tijdens de loting, eind vorig jaar, meldde bondscoach Advocaat nog dat een dozijn landen voor de weelde van de zuidelijke vakantiestrook zou kiezen - nu blijken het er vier te zijn, en dat zal toch niet voor niets zijn.

Het is niet denkbeeldig dat bij Oranje, voorlopig naar het schijnt niet in optimale conditie, gaandeweg vanwege de vermoeienissen van het reizen (en mogelijk de nu nog niet grote temperatuurverschillen tussen noord en zuid) de intensiteit van de trainingen moet worden aangepast.

Het programma contrasteert onder meer met dat van Portugal (310 kilometer in de eerste ronde) en, zorgwekkender, met dat van Tsjechië (500), de gewichtige concurrent van Oranje in groep D. De Duitsers leggen 1320 kilometer af.

De Portugezen en de Tsjechen, als groepshoofden met twee duels in één stad logistiek licht in het voordeel, logeren als subfavorieten in Lissabon. De nieuwsgierigheid wordt vooral gewekt door Portugal, ook omdat die ploeg nu onder leiding staat van de Braziliaan Scolari. Met bijvoorbeeld zes spelers van het eendrachtige FC Porto in zijn selectie lijken hem de middelen ten dienste te staan voor een nieuw vruchtbaar project.

Met het WK 2002, waarop Scolari glorieerde, is er vooraf een voornaam verschil. Destijds werd steen en been geklaagd over de vermoeidheid van de opgejaagde spelers. Maar die geluiden zijn verstomd, waarschijnlijk ook omdat de Champions League is ingekort. Onheilspellende blessures, zoals toen bovenal die van Zidane, zijn er niet - daar kan het niet aan liggen.

Het zou wél kunnen liggen aan de gemiddelde leeftijd van de te verwachten Franse basisploeg: 30 jaar! Vooral daarom is het raadzaam Frankrijk niet al te stellig als onvermijdelijke winnaar af te schilderen - in een warm land waarin Oranje zwaar op de proef zal worden gesteld, en de titelverdediger misschien toch ook wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden