Fransen en Britten willen snel einde aan bombardementen Libië

Een man bidt voor het portret van de Libische leider Kadafi in een hotel in Tripoli. © ap Beeld
Een man bidt voor het portret van de Libische leider Kadafi in een hotel in Tripoli. © ap

Duitsland is niet overtuigd van een vliegverbod boven Libië. Turkije, de Verenigde staten, Rusland en China zijn dat evenmin. Tijdens de bijeenkomsten maandag van de G8 en de VN-Veiligheidsraad werden, tot frustratie van de Fransen en Britten, geen knopen doorgehakt.

Frankrijk, gastheer van het overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G8 maandag in Parijs, wil dat de internationale gemeenschap snel een vliegverbod instelt. De maatregel moet ervoor zorgen dat de Libische leider Moammar Kadafi de luchtmacht niet kan inzetten tegen de opstandelingen in zijn land.

Vragen over steun aan rebellen
De rebellen in Libië vragen de internationale gemeenschap al langer om de instelling van een vliegverbod. Maar er zijn nog steeds veel verschillende opvattingen over de hoeveelheid steun die de rebellen moeten krijgen en wat het risico is van inmenging in de escalerende situatie in Libië.

De Franse minister van buitenlandse zaken Bernard Valero zei dat er haast moet worden gemaakt, omdat het geweld tegen burgers in Libië toeneemt. Hij zei tevens dat Frankrijk bezig is met een aantal sancties tegen het regime van de Kadafi in de Veiligheidsraad.

Ook de Britse premier David Cameron maant tot actie. "Elke dag behandelt Kadafi zijn eigen volk als beesten", aldus Cameron. "We moeten druk blijven uitoefenen op dit regime. Niemand praat over een invasie of de inzet van troepen."

Nachtmerrie
De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague zei maandag dat Libiërs een 'nachtmerrie' tegemoet gaan als Kadafi de situatie in het land weer onder controle krijgt. Volgens Hague wordt er nu een punt bereikt dat er een beslissing moet worden genomen over een no-flyzone.

De Arabische Liga steunt een no-flyzone en volgens Hague kan er worden overgegaan tot het instellen van een no-flyzone zonder een mandaat van de VN-Veiligheidsraad als de humanitaire noodzaak erg groot is.

Angst voor langdurig conflict
De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle erkende dat de Arabische Liga een no-flyzone steunt, maar zei ook dat de Liga 'tegelijkertijd elke vorm van buitenlandse of internationale interventie afwijst'. "Dit zijn vraagstukken waarover gesproken moet worden. Dit zijn geen heldere signalen, omdat een no-flyzone een militaire interventie inhoudt", aldus Westerwelle. Volgens de minister moet de Liga niet alleen een no-flyzone steunen, maar er ook een bijdrage aan leveren.

Westerwelle benadrukte daarnaast dat Duitsland en andere Europese landen niet betrokken willen worden bij een langdurig conflict in Noord-Afrika.

Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton was maandag in Parijs voor de G8-bespreking. Daarna had zij een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy en een afvaardiging van de Libische oppositie. De Verenigde Staten blijven net als Duitsland terughoudend. Ze hebben nog geen besluit genomen over het instellen van een no-flyzone.

Ook actie tegen huurlingen
Cameron steekt zijn nek daarentegen ver uit. De Britse premier wil dat de internationale gemeenschap meer doet. Hij riep, naast het instellen van een vliegverbod, onder meer op tot strengere maatregelen tegen huurlingen die voor de Libische leider vechten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden