Fransen blijven massaal thuis

De regering had er een 'dag van de solidariteit' met ouderen van willen maken, maar miljoenen Fransen demonstreerden gisteren dat zij hun tweede pinksterdag niet laten afpakken.

door Pieter van den Blink

,,Solidariteit kun je niet afdwingen, het is spontaan of het is er niet.''

Misschien was deze observatie van de inwoner van een Frans bejaardentehuis wel het verstandigste wat er in het hectische debat over de tweede pinksterdag in Frankrijk gezegd is.

In plaats van een vrije dag moest maandag 16 mei de 'dag van de solidariteit' worden met de bejaarden en hulpbehoevenden. Maar hoewel dat plan bij zijn lancering in 2003 op weinig weerstand stuitte, ging het toen het eenmaal zover was, allemaal niet van een leien dakje.

Hooguit de helft van de werknemers verscheen maandag op het werk. En dan nog onder protest. ,,Solidariteit, prima, maar dit is geen rechtvaardige maatregel. De vrije beroepen en de boeren kunnen vandaag vrijaf nemen, maar wij zijn verplicht om te komen werken'', mopperde een Parijse bankemployee.

Een woordvoerder van de regering gaf toe dat het ,,niet mogelijk was gebleken om de boeren en de zelfstandige ondernemers ook onder deze maatregel te brengen''.

Het is niet eenvoudig elke lege arbeidsplaats die maandag geteld is, te duiden. Was de werknemer in staking, zoals de vakbonden wilden? Had hij besloten een vrije dag op te nemen om de pinksterdagen zoals ieder jaar bij zijn schoonfamilie te kunnen doorbrengen? Had de onderneming besloten dat het voltallige personeel een verplichte atv-dag moest nemen?

Of had de directie een ruim gebaar gemaakt, zoals bij Renault en Shell, en de werknemer een extra vrije dag gegeven? Een laatste mogelijkheid nog is dat een poging om de werkplek te bereiken strandde in de staking van het openbaar vervoer.

Geen wonder dat de staatssecretaris voor hulpbehoevende personen al in de loop van de dag liet weten dat het 'zeker niet ondenkbaar' is dat voor de komende jaren 'een andere vorm' gezocht zal worden voor de dag van de solidariteit.

In alle hectiek van de werk/stakings/vakantiedag ging het debat meer over de vorm van de oplossing dan over de kern van het probleem zelf.

Die is in de zomer van 2003 op een macabere manier aan het licht gekomen, toen 15000 ouderen tijdens een hittegolf crepeerden omdat er niet genoeg personeel en opvangcapaciteit voor hen was.

Frankrijk heeft een structureel gebrek aan ouderenzorg (het aantal verzorgers per tien bejaarden is bijvoorbeeld slechts de helft van dat in Duitsland), en dat gebrek zal exponentieel groter worden met de komst van negentigduizend bejaarden per jaar méér die een beroep zullen doen op verzorging.

Solidariteit laat zich niet afdwingen, maar premier Raffarin moet het geld wel ergens vandaan halen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden