Fransen bereiden zich in alle stilte voor op meer ellende

De Belgische premier Leterme (L) ontving gisteren zijn Franse collega Fillon in Brussel om de redding van Dexia af te ronden. Beeld REUTERS
De Belgische premier Leterme (L) ontving gisteren zijn Franse collega Fillon in Brussel om de redding van Dexia af te ronden.Beeld REUTERS

De Franse regering houdt er rekening mee dat het meer banken moet helpen. Want het leeggebloede Dexia is niet de enige instelling die flink in de Griekse en andere schulden zit.

Kleis Jager en Parijs

Voor Dexia moeten België en Frankrijk waarschijnlijk forse staatsgaranties afgeven. De Belgen moeten vrezen voor de waardering van hun kredietwaardigheid maar de Fransen zijn bang eveneens een slechte beoordeling te krijgen.

Volgens Franse media bereidt Parijs zich er sinds vorige week op voor - in alle stilte, om de markten niet te alarmeren - om 'twee of drie' grote banken te dwingen financiering van buitenaf te accepteren. Voor het geval dat.

Het gaat dan om een plan voor de BNP Paribas, de Société Générale en de Crédit Agricole. Behalve in Griekenland, hebben deze banken relatief veel geld uitstaan in Spanje en Italië. Moody's verlaagde de kredietwaardigheid van de laatste twee halverwege vorige maand al.

Het bericht over de herkapitalisatie van BNP Paribas en Société Générale kwam naar buiten via le Journal du Dimanche. Zij zouden respectievelijk 7 miljard en 4 miljard euro nodig hebben en deze injectie zou onderdeel uitmaken van een groter plan om zowel Franse als Duitse banken te hulp te komen.

De twee banken kwamen gisteren onmiddellijk met een ontkenning. Zij verklaarden met investeerders in gesprek te zijn om angst voor financiële problemen weg te nemen. BNP Pariban en Société Générale verklaarden druk in de weer te zijn om straks te voldoen aan de nieuwe financieringsnormen voor banken (Basel III).

De garanties voor Dexia leidden voor afgelopen weekeinde tot een aanvaring tussen regering en oppositie. Oud-minister van financiën Laurent Fabius waarschuwde dat de Franse AAA-notering - die Frankrijk in staat stelt tegen een gunstig tarief te lenen op de kapitaalmarkten - gevaar loopt door de operatie.

Zijn partijgenoot Arnaud Montebourg, de meest linkse kandidaat bij de voorverkiezingen bij de socialisten, ging nog verder. Volgens Montebourg is de gang van zaken een nieuw bewijs dat het nodig is dat 'de politiek weer de leiding krijgt over het economisch leven'. Het bedrag dat is gemoeid met de redding van Dexia zou neerkomen op 'twee keer de inkomstenbelasting die door de Fransen wordt opgebracht'.

De huidige minister van financiën, François Baroin, benadrukte dat niet alle garanties aan banken worden meegeteld in de staatsschuld. Kredietbeoordelaar Fitch koos in het conflict over Dexia de kant van Baroin. "Inspanningen om banken te steunen kunnen positief zijn", zo klonk het, voorlopig geruststellende, commentaar.

De Franse president Sarkozy probeert de Duitse bondskanselier Merkel er van te overtuigen dat de banken gesteund moeten worden met geld uit het Europese noodfonds. Merkel wil dit ESFS alleen als laatste middel inzetten. Merkel en Sarkozy waren gisteren bijeen in Berlijn en zeiden voor begin november met een plan te komen voor de banken en schuldencrisis. Sarkozy hoopt dat dit tijdpad de onrust even wegneemt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden