Franse vrouwen nóg niet gelijk

Zelfs met de wet in de hand lukt het de vrouwen in Frankrijk niet om helemaal 'gelijk' te worden aan de mannen.

Remco Pols

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 11 en 18 maart deden net zoveel vrouwen als mannen mee. Maar van de gekozen raadsleden is slecht 47,4 procent vrouw. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van binnenlandse zaken in Parijs.

Bij de verkiezingen gold voor het eerst de zogenoemde wet op de pariteit, die bepaalt dat er op elke kandidatenlijst net zoveel mannen als vrouwen moeten staan. Dat wil zeggen: in gemeentes met meer dan 3500 inwoners. Die gemeentes hebben samen 83010 raadsleden. Daarvan zijn er sinds de verkiezing 39373 vrouw, 2132 minder dan de helft (41505).

Hoe kan dat?

Alle mannen bovenaan de lijst zetten, was verboden. Mannen en vrouwen moesten om en om op de lijst staan, of bijvoorbeeld eerst drie mannen, dan drie vrouwen en zo verder -als de verdeling per zes kandidaten maar precies gelijk was. Die aanpak werkt natuurlijk alleen als elke partij in elke gemeente een zesvoud aan zetels in de nieuwe raad verovert. Of als de partijen gemiddeld net zo vaak een vrouw (of een groepje vrouwen) bovenaan zetten als een man.

Het resultaat bewijst het: dat laatste is niet gebeurd. In Frankrijk had niemand anders verwacht. Mannen waren veel vaker lijsttrekker dan vrouwen. Het resultaat is ernaar.

Straatsburg is nog steeds de grootste stad met een vrouw als burgemeester. De gemeenteraad koos zondag Fabienne Keller (UDF) als opvolgster van de socialiste en ex-minister van cultuur Catherine Trautmann op. Winst was er pas bij de tweede stad op de lijst: Lille. Daar werd Martine Aubry, ex-minister van sociale zaken, eerste burger.

Toch boekten de vrouwen een flinke vooruitgang. De sekseverdeling in de gemeentes met minder dan 3500 inwoners is nog niet bekend, dus een slag om de arm is op zijn plaats. Maar vóór de verkiezingen waren 110324 van de 505986 raadsleden in alle gemeenten samen vrouw: 21,8 procent.

Dat percentage is zeker gestegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden