Franse vakbond gijzelt kranten en kioskhouders

Distributiebedrijf staakt naar believen

Kranten worden in Frankrijk niet thuisbezorgd. Die koop je in een kiosk, of in een bar tabac. Als het distributiebedrijf tenminste niet staakt. Dat gebeurde de afgelopen vier maanden al zeker 25 keer.

"Het is een enorm schandaal, ze gijzelen ons. Een dag zonder kranten betekent elke dag zeker 20 procent minder inkomen." Erwann Dupas heeft een kiosk op de Boulevard de la Madeleine, vlak naast de kerk met dezelfde naam. Vele tientallen tijdschriften heeft hij in de aanbieding maar niet één krant. Er ligt slechts een stapel met exemplaren van Le Monde, van gisteren.

Dupas is een van de 338 zelfstandigen die van de gemeente Parijs een verkooppunt huurt voor 100 euro per maand. Helaas is hij voor het ontvangen van de dagelijkse kranten afhankelijk van de beruchte krantenvakbond SGLCE, het Syndicat du livre et de la communication écrite. De krantenconcerns hebben niets in te brengen bij de SGLCE, die onderdeel is van de neocommunistische vakbond CGT. Al eerder werden door deze extreem radicale bond bedrijven gesloopt.

In het distributiebedrijf Presstalis, dat sinds 1945 alle landelijke titels verspreidt, is deze vakbond oppermachtig. Onder druk van het Syndicat werd Presstalis een corporatistisch monster. Zo bepaalt de bond wie er wordt aangenomen. In het bedrijf wemelt het daardoor van de kinderen en de neven van oud-medewerkers van Presstalis.

Terwijl oplagen daalden bleef het aantal, meestal veel te dure, personeelsleden gelijk bij het distributiebedrijf. Ook technische ontwikkelingen hadden daar geen vat op. Nog steeds tellen medewerkers van Presstalis de stapels kranten in de drukkerijen terwijl dit al geruime tijd ook automatisch gebeurt.

Staken deed het Syndicat altijd al veel, maar de laatste maanden breekt het records. Inzet is een reorganisatie. 1250 van de 2500 banen bij Presstalis moeten verdwijnen. "Logisch", zegt kioskhouder Dupas. "Ze wilden zich nooit aanpassen, terwijl het met kranten al slecht ging voor internet. Het Syndicat maakt de hele dagbladsector kapot."

De kranten, die ook in Frankrijk niet kunnen leven van elektronische versies, lopen nu tienduizenden euro's per dag mis. Deze maand is het vrijwel elke dag raak.

De Vereniging van de landelijke dagbladpers is razend over het 'misbruik van het stakingsrecht' door het Syndicat. Woensdag besloten uitgeverijen de kopij niet naar de drukkerijen te sturen om de schade te beperken. Een primeur! De uitgevers wijzen daarbij op het 'meer dan uitstekende sociale plan' bij Presstalis. Wie dertig dienstjaren heeft vertrekt met minstens 100.000 euro, maar meestal veel meer. Ook is er de mogelijkheid aan de slag te gaan bij La Poste of het hoofdstedelijke vervoersbedrijf Ratp.

Het Syndicat blijft onverstoorbaar. In een verklaring verwerpt het met kracht 'de sloop van verworvenheden van de bevrijding in 1944'.

Vakbondsextremisme viert ook hoogtij bij Peugeot-Citroën (PSA) in Aulnay, vlakbij Parijs. PSA kondigde vorig jaar aan dat het om te overleven 8000 arbeidsplaatsen moet schrappen. De Citroënfabriek in Aulnay (3000 werknemers) moet als enige Franse vestiging sluiten in 2014. De CGT koos ook hier voor de confrontatie. 150 CGT'ers blokkeerden de productie, richtten vernielingen aan en intimideerden werkwilligen. Ze kregen bouten, moeren en eieren naar hun hoofd. Inmiddels bedraagt het ziekteverzuim 30 procent. Vroeger werden er 700 auto's per dag gemaakt, nu enkele tientallen.

Confrontatie bij Citroën

Vakbond geeft geen krimp bij Goodyear

De Franse industrie verliest in hoog tempo arbeidsplaatsen. In sommige gevallen helpen radicale afdelingen van de vakbond CGT, waar niemand controle op lijkt te hebben, een handje mee. Zo ging het ook in een autobandenfabriek van Goodyear (1200 werknemers) in de Noord-Franse stad Amiens. De bond weigerde vijf jaar lang elke ingreep die het bedrijf concurrerender moest maken. Terwijl collega's aan de overkant van de straat, in een fabriek van Dunlop, salaris inleverden in ruil voor baanzekerheid. De CGT'ers bij Goodyear gaven geen krimp. Een overnamekandidaat, Titan, kreeg genoeg van de obstructie en gooide eind vorige maand de handdoek in de ring.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden