Franse uitgevers: Google schendt auteursrecht

Google moet stoppen met het rechtstreeks plaatsen van nieuwsberichten op haar populaire zoekmachine. Dat vindt althans een aantal Franse uitgevers. Zij menen dat het Amerikaanse softwarebedrijf hun auteursrechten schendt.

Dat meldt PCWorld vandaag. Op Google Nieuws wordt automatisch de kop, (een deel van) de intro en een eventuele foto van geïndexeerde nieuwsberichten geplaatst. De uitgevers menen dat zij hierdoor bezoekers, en daardoor advertentie-inkomsten, mislopen.

Duitsland
De discussie hierover is opnieuw geopend nadat de Duitse regering vorige week een wetsvoorstel aannam dat uitgevers in de gelegenheid moet gaan stellen om licentiegeld te gaan innen voor (delen van) artikelen die door derden op internet worden geplaatst. De Duitse uitgeversbond had lang voor een dergelijk wetsvoorstel gelobbyd. Het moet nog door de Bondsdag worden goedgekeurd.

Ook in Frankrijk zijn uitgevers al langere tijd voorstander van een dergelijke wet. Volgens Guillaume Frappat van de nationale Franse uitgeversbond SEPM zijn de ontwikkelingen in Duitsland een bewijs dat er wel degelijk een probleem is. 'We zijn zeer geïnteresseerd in het Duitse initiatief en bekijken wat er hier mogelijk is', zegt hij tegenover PCWorld.

Google tax
Ook de Franse vakbond voor de dagbladindustie (SPQN) ziet een debat over deze kwestie wel zitten. Eerdere pogingen om een zogenoemde 'Google tax' in Frankrijk in te voeren, waren gestrand. Google zou daarbij de creatieve industrie moeten compenseren voor inkomstenverliezen die voortkomen uit online piraterij.

De discussie over vermeende auteursrechtenschendingen door Google is zeker niet nieuw. In september 2006 bepaalde de rechter in België al dat Google met haar zoekmachine auteursrechten schendt. De zoekgigant werd verzocht alle artikelen uit Frans- en Duitstalige kranten in België te verwijderen, op straffe van een dwangsom van 25.000 euro per dag.

Een jaar later werd dat vonnis in hoger beroep nogmaals bekrachtigd. Een verzoeningspoging met Waalse kranten mislukte, waarop Google opnieuw in hoger beroep ging en wederom verloor. Die laatste zaak diende vorig jaar mei.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden