Franse stroominvasie ergert Duitsers

Na Groot-Brittannië en Nederland heeft Frankrijk nu ook Duitsland op de kast gejaagd met zijn energiepolitiek. De Europese partners verwijten Parijs volop te profiteren van de openstelling van de Europese elektriciteitsmarkt, maar zelf de deur dicht te houden.

Directe aanleiding voor de Duitse irritatie is de poging van Electricité de France, Europa's grootste energiebedrijf, om Energie Baden-Württemberg in zijn greep te krijgen. De Fransen boden onlangs vijf miljard mark voor een aandeel van 25,1 procent in het Badense bedrijf, dat door de deelstaatsregering te koop is gezet.

Volgens het Duitse economisch weekblad Wirtschaftwoche, zouden ze zelfs het bod willen verhogen tot 7 miljard mark. Ze hopen daarmee een aandeel van 34 procent binnen te slepen en zo de Duitse rivaal Viag de pas af te snijden. Doel van de Fransen is om vanuit Zuid-Duitsland verder in Europa uit te breiden.

Bij de Duitse minister van economische zaken Werner Müller heeft de Franse operatie grote ergernis gewekt. Hij kondigde aan de zaak bij Parijs aan te kaarten. De bewindsman beticht de Fransen ervan op 'oneerlijke' wijze toegang te forceren tot de Duitse energiemarkt.

Het steekt de rivalen in de bondsrepubliek dat Frankrijk nog steeds zijn elektriciteitsmarkt niet heeft opgesteld zoals het verplicht is volgens de Europese richtlijn die in januari van kracht is geworden. Het land heeft een overschot aan elektriciteit, het meeste opgewekt in kerncentrales, en wil daar graag vanaf via het buitenland.

,,Electricité de France is een staatsmonopolie, dat concurreert met privébedrijven in Duitsland. Dat houden we in gedachten'', verklaarde Müller deze week tegenover journalisten. Vorige maand besloot hij al tot een nauwe samenwerking met zijn Britse collega van handel, Stephen Byers, om gezamenlijk druk uit te oefenen voor een verdergaande liberalisering van de Europese elektriciteitsmarkt. Eerder vielen Britse ministers Parijs openlijk aan op de vijandige houding tegenover Europese elektriciteitsrivalen. Verschillende Britse elektriciteitsbedrijven zouden graag de oversteek over Het Kanaal willen maken. Het Nederlandse parlement maakte zich begin dit jaar ook al boos op Frankrijk, dat met driejarige contracten de Nederlandse stroomproducenten een concurrentienadeel bezorgde.

De Europese Commissie heeft Parijs al ettelijke malen gewaarschuwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden