Franse socialisten ontdoen zich van de 'Le Pen van links'

De socialist Georges Frêche staat bekend om racistisch getinte uitspraken. Zijn partij wil nu, kort voor de regionale verkiezingen, met hem breken.

Paul-Kleis Jager

Eerst noemde hij de harkis, Algerijnen die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog aan Franse kant vochten, ’Untermenschen’. Kort daarop beklaagde hij zich over het grote aantal zwarte spelers bij het Franse nationale voetbalelftal. Die uitspraken kostten de socialistische bestuurder Georges Frêches zijn lidmaatschapskaart.

Maar geroyeerd of niet, Fêche behield de steun van de partijtop. Hij zou zich nog een keer kandidaat mogen stellen voor de regionale verkiezingen volgende maand. Frêche is de machtige president van de zuidelijke regio Languedoc-Roussillon, en geniet daar een zekere populariteit.

Alleen ging Frêche vorige week donderdag opnieuw in de fout. Over zijn partijgenoot Laurent Fabius verklaarde de partijbaron in een interview dat hij ’niet een erg katholieke kop’ heeft. Een verwijzing naar de joodse achtergrond van Fabius.

Frêche vindt dat hij er in is geluisd door Fabius. Die had gezegd dat hij, als hij in de Languedoc zou wonen, er niet zeker van was dat hij op Frêche zou stemmen. „Er is bewust op mij gejaagd. Wat ik zeg over Fabius is uit zijn verband getrokken.”

Fabius vindt dat de uitspraak van Frêche een antisemitisch karakter heeft, ook al gelooft hij niet dat de partijbaron een antisemiet is. De voorzitter van de joodse koepelorganisatie Crif, Richard Prasquier, sluit zich bij die lezing aan: „Frêche is Frêche! Ik weet dat hij geen antisemiet is. Maar als politicus zou hij toch moeten weten wat de gevolgen kunnen zijn van dit soort uitlatingen.”

De eer van de Parti Socialiste staat hoe dan ook op het spel, vinden de meeste partijprominenten. Zonder Frêche zou de Languedoc weleens verloren kunnen gaan voor de partij. maar dat doet er nu niet meer toe, zegt bijvoorbeeld parlementslid Manuel Valls, tevens burgemeester van de Parijse voorstad üvry.

„Het risico om een regio te verliezen weegt minder zwaar dan dat we het meest essentiële, onze waarden, kwijtraken”, aldus Valls.

En dus gaf partijleidster Martine Aubry opdracht tot het vormen van een nieuwe lijst onder aanvoering van de burgemeester van Montpellier, Hélène Mandroux. Mandroux zoekt versterking in een verbinding met de groenen.

Frêche intussen geeft het niet op. Hij schermt met steun uit onverwachte hoek. Niemand minder dan de acteur Gérard Depardieu, die wijngaarden in de Languedoc bezit, blijkt een fan van Frêche.

Depardieu schreef Frêche: „Ik bemoei me niet met politiek. Maar Georges Frêche is veel authentieker en sympathieker dan Aubry en de rest! Laat hem met rust, hij heeft veel goede dingen gedaan voor de regio. Laat hem zijn karwei afmaken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden