Franse socialisten kiezen leider

REIMS (ANP) - De 233.000 leden van de verscheurde Franse Socialistische Partij (PS) moeten donderdag hun leider kiezen. De stembusronde volgt op het mislukte partijcongres van de grootste Franse oppositiepartij afgelopen weekeinde. De socialisten slaagden er toen niet in overeenstemming te bereiken over de nieuwe aanvoerder.

ANP

De voormalige presidentskandidate Ségolène Royal gold als favoriete. Maar zij is omstreden omdat zij de PS naar het politieke midden wil doen opschuiven.

Royal verloor vorig jaar de presidentsverkiezingen van de rechtse Nicolas Sarkozy. Sindsdien zoekt de PS van wijlen president François Mitterrand naar de te volgen koers.

Linkervleugel

Tot de belangrijkste rivale van Royal heeft zich de burgemeester van Lille, ex-minister van Werkgelegenheid Martine Aubry, ontpopt. Ze kreeg deze week de belangrijke steun van de burgemeester van Parijs, Bertrand Delanoë. Hij trok zich terug uit de race voor het leiderschap. Derde kandidaat is de Europarlementariër Benoît Hamon, net als Aubry een vertegenwoordiger van de linkervleugel.

De huidige secretaris-generaal van de PS, Royals ex-partner François Hollande, vervult die functie sinds 1997 en is niet herkiesbaar.

De leden van de PS kunnen tussen 17.00 en 22.00 uur hun stem uitbrengen. Zonder winnaar (meer dan 50 procent van de stemmen), volgt vrijdag een tweede ronde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden