Franse regionale verkiezingen in het teken van populisme

Michel Vauzelle (links), president van de regio Provence-Alpes-Cÿte d'Azur, op campagne in Marseille. (FOTO AFP) Beeld AFP
Michel Vauzelle (links), president van de regio Provence-Alpes-Cÿte d'Azur, op campagne in Marseille. (FOTO AFP)Beeld AFP

De campagne voor regionale verkiezingen in Frankrijk verloopt luidruchtig. Links en rechts zijn in verlegenheid gebracht door affaires.

Paul-Kleis Jager

De regionale verkiezingen in Frankrijk volgende maand zijn de laatste grote test voor Nicolas Sarkozy voor de presidentsverkiezingen van 2012. Maar in de campagne gaat het nauwelijks over de president. De afgelopen dagen werden beheerst door affaires rond lokale politici die onderhuidse spanningen in de Franse samenleving blootleggen.

Affaire nummer één gaat om de verhouding tussen blank en zwart. Centraal staat een zwarte nieuwkomer in de politiek uit een beruchte voorstad, Ali Soumaré.

Het debuut van Soumaré (29) voor de Parti Socialiste (PS) in de Parijse regio verliep tumultueus. „Ik dacht eerst”, zo zei een burgemeester van de centrum-rechtse UMP, „dat Soumaré een reservespeler van Paris Saint-Germain was.”

„Stigmatiserend”, zei Soumaré zelf over die opmerking. „Alsof een jongen uit de banlieue alleen maar een voetballer kan zijn.”

Veel erger werd het toen de burgemeester, Francis Delattre van het stadje Franconville, Soumaré een paar weken later een ’doorgewinterde recidiverende delinquent’ noemde. Delattre had ontdekt dat Soumaré in 1999 een straf van zes maanden uitzat voor een overval met geweldpleging. En in 2007 zou hij opnieuw in de fout zijn gegaan. Weer winkeldiefstal, weer geweld en dit keer was er ook een valse creditcard in het spel. Daarbij werd Soumaré vorig jaar aangehouden voor rijden zonder rijbewijs en bedreiging van een een politieman, meldde Delattre triomfantelijk.

Soumaré, van Malinese afkomst, gaf alleen ’een jeugdzonde waar ik veel van heb geleerd’ toe. Hij hield de steun van zijn partij, die hij nooit inlichtte over zijn verleden. De PS eiste gisteren excuses van de UMP toen bleek dat de overval van 2007 was gepleegd door een andere, minderjarige Soumaré.

De procedure over de ruzie met de agent loopt nog: „Hier geldt dat iemand onschuldig is zolang het tegendeel niet is bewezen”, zo liet de betrokken procureur weten.

De lijstaanvoerder van de UMP in de Parijse regio, toch al niet enthousiast over Delattre, nam snel afstand van de actie tegen Soumaré.

Affaire nummer twee draait om de tegenstelling Parijs-platteland. Georges Frêche, de socialistische president van de zuidelijke regio Languedoc-Roussillon, vertolkt het ’anti-parisianisme’, het gevoel dat er in de hoofdstad een politiek-correcte elite huist die de neus ophaalt voor de provincie.

Frêche ligt overhoop met de partijtop in Parijs die hem weg wil hebben als regiopresident. Zijn positie zou onhoudbaar zijn, nadat Frêche een opmerking had gemaakt over oud-minister en partijgenoot Laurent Fabius. Fabius, die joods is, had volgens Frêche een ’niet erg katholieke kop’. Over het nationale voetbalelftal zei hij eerder dat er ’te veel zwarten’ in speelden.

Maar in de Languedoc liepen veel socialisten over naar Frêche, die nu zijn eigen lijst aanvoert. Zij zijn tijdelijk geroyeerd.

Ondertussen leidt Frêche in de peilingen. Dat hij de steun heeft van acteur Gérard Depardieu zal zeker helpen. En ook de burgemeester van Lyon, partijprominent Gérard Collomb, kwam hem in zijn thuisbasis Montpellier een hart onder de riem steken. Tot groot genoegen van Frêche, die, met de arm om Collomb, nog één keer uithaalde naar de hoofdstad: „ Gérard en ik zijn praktijkmensen, geen studiebollen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden