Franse regering gaat harder terugslaan tegen gele hesjes

Brand op de Champs-Elysées in Parijs bij een demonstratie van de gele hesjes.  Beeld Photo News
Brand op de Champs-Elysées in Parijs bij een demonstratie van de gele hesjes.Beeld Photo News

Na nieuwe plunderingen en vernielingen op de Champs-Elysées afgelopen zaterdag, belooft de Franse regering harder op te treden als protesten van de gele hesjes uit de hand lopen.

Kleis Jager

Zeker zestig winkels, banken, restaurants en kiosken op wat wel de ‘mooiste avenue van de wereld’ wordt genoemd moesten eraan geloven. Sommige panden werden zelfs in brand gestoken, een moeder en een baby konden maar net worden gered van de vlammen die woedden in een vestiging van een bank onder hun appartement.

De onlusten vonden plaats tijdens de achttiende editie van het wekelijkse protest van de gele hesjes. De vernielingen zijn het werk van zogenoemde Black Bloc-activisten die het hebben voorzien op symbolen van het kapitalisme.

Maar de tijd om onderscheid te maken tussen vreedzame demonstranten en professionele relschoppers is voorbij, waarschuwt premier Édouard Philippe. “Degenen die nu deze misdaden aanmoedigen of goedpraten, zijn medeplichtig”, zei hij maandag.

Met het laatste doelt Philippe op woordvoerders van de gele hesjes. Die lieten weten dat het ‘sociale geweld van de regering’ nog altijd veel erger is dan de schade aan de flagshipstores van Hugo Boss, Lacoste of Longchamp.

Ingrijpen door ME

Philippe, onder zware druk van de oppositie, gooit de strategie tegen het ‘politiek gemotiveerde vandalisme’ over een andere boeg. Demonstraties op tot de verbeelding sprekende locaties zoals de Champs-Elysées of de Place du Capitole in Toulouse zijn voortaan verboden, zodra duidelijk is dat zich onder de demonstranten ‘ultra’s’ bevinden. Dan grijpt de ME in, aldus Philippe. Verdachte personen zullen preventief worden opgepakt, net zoals op 8 december vorig jaar gebeurde in de week na het hoogtepunt van de gele razernij.

Want juist omdat zaterdag het consigne was gegeven om terughoudend te zijn, kon de boel uit de hand lopen. Zo waren de ordetroepen uitgerust met rubberkogels van een zachter type dan de omstreden flashball. Die flashball zorgde de afgelopen maanden voor een groot aantal gewonden bij de gele hesjes.

Drones

Met de nieuwe aanpak, waarbij ook drones zullen worden ingezet, is er een risico op veel meer directe confrontaties van man tegen man, heeft Philippe toegegeven. Komende zaterdag moet blijken of de Franse politie inderdaad afscheid neemt van de doctrine die geldt sinds de dood van Malik Oussekine, een demonstrant die in 1986 een treffen met de ME niet overleefde. Sinds die tijd geldt dat dodelijke slachtoffers vermeden moeten worden, wat er ook gebeurt.

In de reacties op de aankondiging overheerst scepsis. Philippe zou deze affaire bewust laten escaleren, wordt gezegd. Dat zou hij doen om de gilets jaunes – voor wie de steun onder de bevolking is verminderd – in diskrediet te brengen.

De oppositie vraagt zich bovendien af waarom Macron zijn minister van binnenlandse zaken Christophe Castaner niet ontslaat. Castaner wekt al langer de indruk de zaken te licht op te nemen.

Anti-sloperswet

Ondertussen laat de nieuwe ‘anti-sloperswet’ op zich wachten. Het parlement keurde onlangs nieuwe bevoegdheden voor de politie goed. Maar na kritiek van onder andere mensenrechtenorganisaties legde Macron de tekst voor aan de Raad van State.

Vooral het feit dat agenten demonstranten voortaan mogen fouilleren en dat gewelddadige personen huisarrest opgelegd kan worden, stuit op weerstand. Vijftig leden van Macrons eigen partij onthielden zich van stemming.

Lees ook:

De ‘gele hesjes’ tonen de Franse kloof.

Het protest van de ‘gele hesjes’ bevestigt vooral de gespletenheid van Frankrijk. Twee werelden staan lijnrecht tegenover elkaar en de politiek heeft geen antwoord.

Gele hesjes jagen Frankrijk op kosten.

Om tegemoet te komen aan de gele onvrede trok de regering eind vorig jaar de portemonnee om de koopkracht te verbeteren. Dit pakket maatregelen (gemiste belastinginkomsten en extra uitgaven) wordt geraamd op 12 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden