Update

Franse politie zet traangas in tijdens nieuwe betoging van ‘gele hesjes’

Honderden betogers verzamelden zich zaterdag bij de Arc de Triomphe. Beeld AFP
Honderden betogers verzamelden zich zaterdag bij de Arc de Triomphe.Beeld AFP

De Franse oproerpolitie heeft in Parijs traangas afgevuurd en een waterkanon ingezet tijdens een nieuwe betoging van zogenoemde Gilets Jaunes, demonstranten in gele hesjes. Zeker 122 betogers werden opgepakt.

Redactie

De Franse premier Edouard Philippe zei dat “individuen blijk hebben gegeven van grote gewelddadigheid” tegen de politie. Elf agenten en 54 betogers raakten gewond, meldde de politie aan het eind van de middag. De autoriteiten schatten dat ongeveer tweeduizend betogers op de been kwamen in de omgeving van de beroemde laan Champs-Élysées. Sommige demonstranten gooiden met geïmproviseerde projectielen of wierpen barricades op. “De regering luistert niet. Er kan geen revolutie plaatsvinden zonder geweld’', zei een demonstrant in een geel hesje.

Ook in andere steden zijn demonstraties. In totaal zijn volgens het kantoor van Philippe zo’n 36.000 betogers op de been in Frankrijk, waarvan zo’n 5500 in de hoofdstad. Dat zijn er aanzienlijk minder dan bij de vorige twee demonstraties: twee weken terug schatten de autoriteiten het aantal demonstranten nog op 282.000, de week erna op 106.000.

Eerder op de dag verzamelden zich honderden betogers bij de Arc de Triomphe. Zij zongen het volkslied en scandeerden ‘Macron neem ontslag’. Op de boog was met grote zwarte letters ‘de gele hesjes zullen overwinnen’ gekalkt.

Slagveld

De Champs-Élysées veranderde een week geleden nog in een slagveld toen ‘gele hesjes’ demonstreerden tegen verhoging van de brandstofprijzen, slechte leefomstandigheden en sociale ongelijkheid. De politie had nieuwe protesten verwacht en mobiliseerde dit keer ongeveer vijfduizend agenten en gendarmes in Parijs, fors meer dan een week geleden. Ook op andere plekken in het land zijn duizenden agenten op de been gebracht.

De Gilets Jaunes ontlenen hun naam aan de felgele hesjes die Fransen in hun auto’s moeten hebben. Het gaat om een spontane protestbeweging die geen echte leiders heeft. De leden organiseren zich veelal via internet en zijn vaak ontevreden omdat ze moeite hebben de eindjes aan elkaar te knopen. De beweging heeft navolging gekregen in andere landen, waaronder Nederland.

De protestbeweging van burgers in gele hesjes voert vandaag ook actie in Nederland. In Nijmegen en Den Haag gaan groepen de straat op om hun ongenoegen te uiten over het beleid van de overheid, melden ze via Facebook.

Lees ook:

In het Franse Vernon snappen ze de boosheid van de ‘gele hesjes’ wel

De Champs-Elysées in Parijs kleurt vandaag opnieuw geel. In het Franse Vernon is niet iedereen gerust op een goede afloop. ‘Het wordt een grote troep, dat zul je zien.’

De ‘gele hesjes’ tonen de Franse kloof

Het protest van de ‘gele hesjes’ bevestigt vooral de gespletenheid van Frankrijk. Twee werelden staan lijnrecht tegenover elkaar en de politiek heeft geen antwoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden