Franse politicus dol op de gewone man

De afdeling informatieve programma's van de commerciële zender TF1 heeft wat zitten stoeien met twee gegevens. Primo: 'Big Brother' en de niet minder dan vijf klonen van dat concept waren enorme successen op de Franse buis. Secundo: premier Jean-Pierre Raffarin wil, volgens zijn verkiezingsmantra, graag 'de gewone man' tegemoetkomen. Het resultaat van die brainstorm, noem het een simpele optelsom, zal vanaf oktober te zien zijn: politico-reality-tv. Een politicus zal gedurende 48 uur het leven delen van de gewone man (m/v) in diens werk- en huiselijke omstandigheden. Drie camera's leggen alles vast, de eindmontage van een uur geschiedt zonder inmenging van de politici. Kandidaat voor de eerste aflevering is Jean-François Copé, staatssecretaris en woordvoerder van de regering. De rest van het kabinet staat naar verluidt te dringen.

Onlangs bleek uit een enquête van dagblad Libération dat bijna de helft der Fransen denkt dat televisie van alle media het best geschikt is de actualiteit van commentaar te voorzien en te analyseren. Vier op de tien kijken er straks dus naar het nieuwe informatieve programma in plaats van dat ze in de krant lezen wat voor streken die man of vrouw uithaalt als hij of zij niet guitig met de tan denborstel in de hand aanbelt bij huize Gewone Man.

Elke kritiek op het concept stuit op de keiharde retoriek van presentatrice Ruth Elkrief: ,,Er is niets mis mee om 48 uur in een familie door te brengen.'' De redactie wil om beurten een linkse en een rechtse politicus uit logeren sturen, maar vanuit de oppositie heeft nog geen gegadigde zich gemeld. Alleen oud-minister Jack Lang, altijd al een eigenheimer in de linkse gelederen, sprak van een 'nieuw avontuur en een gedurfd plan'. Maar hoe gedurfd is dit avontuur eigenlijk? TF1: ,,We overleggen met de politicus in welke context hij zich wil begeven. Vervolgens gaan wij op zoek en doen we de casting. Het gaat er niet om de politicus in de val te lokken, maar om hem te steunen in zijn onderneming.'' Dus: de werkelijkheid, maar wel gecast.

Le Monde tekende de reacties op: ,,Een karikatuur van een band tussen politiek en volk'', noemt de trotskistische Ligue Communiste Révolutionaire het programma. ,,Belachelijk en grotesk'', aldus Jean-Marie Le Pen. Natuurlijk weet iedereen dat het programma een succes zal worden, want: lachen toch? Uit regeringskringen weigert vooralsnog slechts minister van binnenlandse zaken Sarkozy. Hij liet weten dat hij de familie die hem zou ontvangen alleen maar tot last zou zijn door de hele dag te telefoneren.

Tv-wetenschappers zijn nog altijd verbijsterd over de snelheid waarmee de zappende kijker inziet of hij met fictie of non-fictie te maken heeft. Een fractie van een seconde was tot nu toe genoeg. Het lijkt erop dat die grens in Frankrijk nu definitief verdwijnt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden