Franse minister zit danig in zijn maag met Palestijnse Orient House

Van onze buitenlandredactie AMSTERDAM - De Franse minister van buitenlandse zaken, Hervé de Charette, overweegt om tijdens zijn tournee door het Midden-Oosten Jeruzalem over te slaan. Dit om een politieke rel rond het befaamde Orient House te voorkomen, aldus het Israëlische blad Jerusalem Post.

In Parijs daarentegen houdt men eraan vast dat de minister het Orient House wél zal aandoen. Het Orient House is het gebouw in het oostelijke, Arabische deel van Jeruzalem waar Palestijnse functionarissen zetelen en dat dienst doet als een soort ministerie van buitenlandse zaken.

De EU-ministers van buitenlandse zaken hebben begin deze week afgesproken dat ze tijdens bezoeken aan Jeruzalem het Orient House níét zullen mijden. Voor de EU is dat een principiële kwestie. De ministers hebben echter geen ruchtbaarheid willen geven aan de afspraak, om spanningen met Israël te voorkomen.

De Israëlische regering heeft gewaarschuwd geen enkele minister te zullen ontvangen, als deze van plan is het Orient House te bezoeken. Ook heeft Israël gedreigd met sluiting van het Orient House, omdat het het gebruik van dit gebouw als officieel Palestijns ontvangstcentrum beschouwt als een schending van de akkoorden met de Palestijnen.

In het verleden heeft de (vorige) Israëlische regering altijd wel geprotesteerd tegen bezoeken van buitenlandse politici aan het Orient House, maar er nooit conclusies aan verbonden. Hervé de Charette, die volgende week zijn Midden-Oostenreis maakt, denkt er nu over Netanjahoe dan maar in de Jordaanse hoofdstad te ontmoeten, als de Israëlische premier daar net toevallig ook op bezoek is.

Nederland heeft er bij de Israëlische ambassadeur in Den Haag op aangedrongen de komst van twee Fokker 50-toestellen naar de Gazastrook niet langer tegen te houden. De twee Fokkers, een cadeau van Nederland aan de Palestijnen, staan klaar op Woensdrecht, geschilderd in de Palestijnse kleuren. Volgens een woordvoerder van ontwikkelingssamenwerking is er alleen nog een vergunning van Israël nodig om de toestellen naar de Gazastrook te vliegen. Maar die vergunning komt niet af omdat de Israëliërs bezwaren op veiligheidsgebied opwerpen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden