Franse minister in het nauw na twee zaken rond seksueel wangedrag

Nicolas Hulot is minister van ecologie.Beeld AFP

Het #MeToo-verhaal over de Franse minister van milieu is verwarrend. Nicolas Hulot, het groene geweten van Frankrijk, kwam in het nauw vanwege twee zaken rond seksueel wangedrag. 

De ene is verjaard, de andere een gerucht. Niets aan de hand dus, aldus de regering. Hulot kan aanblijven.

In het tweede geval lijkt dit de enige mogelijke reactie. Als zelfs het vermeende slachtoffer - naar verluidt een oud-medewerkster - zegt dat er niets is gebeurd, is er geen affaire. Het eerste verhaal ligt ingewikkelder. Het draait om Pascale Mitterrand, een kleindochter van de oud-president. Zij deed in 2008 aangifte tegen Hulot die haar in 2007 tot seks gedwongen zou hebben. De fotografe, toen twintig, wist toen zij aanklopte bij de politie dat het al te laat was voor een proces. Zij wilde hem 'confronteren met zijn geweten'.

De zaak werd geseponeerd, maar het OM voegde de verklaringen van beide partijen toe aan het dossier. Hulot noemde het een 'vluchtige relatie zonder dwang', Mitterrand een 'geweldloze, maar ongewenste relatie'.

Beweren dat er niets aan de hand is, is lastig. Want uit het verhaal dat Mitterrand vertelt in magazine Ebdo - anoniem, haar identiteit werd door andere media onthuld - rijst het beeld van een vrouw die jaren met het gebeurde heeft geworsteld. Na overleg met haar ouders besloot Pascale aanvankelijk te zwijgen.

Steun

Oud-minister van justitie Rachida Dati twijfelt niet aan de authenticiteit van het verhaal. Net als de kwestie rond budget-minister Gérald Darmanin - beschuldigd van verkrachting van een ex-call girl - toont het geval-Mitterrand volgens Dati dat er veel mankeert aan de manier waarop machtige mannen met vrouwen omgaan. 

Het is niet best voor het aanzien van een regering die zich laat voorstaan op haar strijd tegen seksisme en seksueel wangedrag. De staatssecretaris voor 'gelijkheid tussen de seksen' Marlène Schiappa werkt aan een wet die het lastigvallen van vrouwen op straat (waaronder sissen of roepen) strafbaar maakt. Schiappa is erg enthousiast over de #MeToo-beweging. Maar nu het om Hulot gaat, slaat zij plotseling een heel andere toon aan. "De media zijn niet de plaats om recht te spreken", waarschuwt zij in de zondagskrant Journal du Dimanche. "Dat kan alleen in een rechtbank." Ook president Macron steunt Hulot. Hij huldigt het principe dat van aftreden alleen sprake kan zijn als een bewindspersoon officieel verdachte is een zaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden