Franse klassiekers op z'n Alains

Mijn Franse keuken

Alain Caron & Roel James

uitgeverij Carrera, euro 30

****

Laat de gemiddelde Fransoos het maar niet horen, maar ik hoor steeds vaker dat het eten in Frankrijk beneden Hollands peil is. Vooral in de aloude Routiers die meestal langs de doorgaande wegen in Frankrijk te vinden zijn, is een vestiging met echt lekker eten als een speld in een hooibaal. Taaie biefstukken met slappe frieten en daarnaast als groente één blaadje sla! Het niveau is een beetje crème brûlée die overduidelijk uit een pak komt en nooit verse groenten op het bord.

"Je kunt jamais leren koken uit een kookboek", aldus Alain Caron vorige week in een interview. Onze nationale Fransman heeft al een aantal kookboeken gemaakt, en komt nu met 'Mijn Franse keuken'. Een tweede deel in wat misschien wel een serie gaat worden bij uitgeverij Carrera. Eerder verscheen al 'Mijn Arabische keuken' van Mounir Toub. Zowel Mounir als Caron hebben we leren kennen via de televisie. Caron is daar momenteel te zien in het programma 'BinnensteBuiten', waarin hij op zoek gaat naar typisch Hollandse eetgewoonten en dat levert door zijn Franse tongval altijd weer hilarische momenten op.

Ik ken de man een beetje - oké, vrij goed - en weet dat hij bezeten is van eten. Hij heeft smaakpapillen waar menig mens jaloers op is en mag de grootste chefs op deze aarde tot zijn vriendenkring rekenen. Toch eet hij het allerliefst kip. Gewoon kip uit de oven met alleen zout en peper.

Kan iemand die zo gebrekkig Nederlands praat wel een recept in het Nederlands opschrijven? Nee dus! Daar heeft hij zijn vrouw voor.

Roel James, de vrouw achter Caron, kan dat duidelijk en zonder alle tierelantijnen die Alain in zijn spraakgebruik wel bezigt. 'De waarheid is zo dik als een koe', is een bij mij thuis veelgehoorde uitspraak die ooit via Alain ons gezin is binnengeslopen. Een aantal van dit soort typerende uitspraken had van mij wel in het boek mogen terugkomen. Het had het geheel een extra persoonlijk tintje gegeven. Het is gebleven bij recepten in 'Mijn Franse keuken'.

Klassiekers uit de Franse keuken op zijn Alains, zeer toegankelijk en zo opgeschreven door Roel dat iedere kaaskop ze thuis kan maken. Geen ingewikkelde bereidingen of ingrediënten, simpelweg de gerechten die we eigenlijk in elke Routiers in Frankrijk op tafel zouden willen krijgen. Misschien dat je niet werkelijk 'leert' koken uit dit boek, maar lekker Frans eten op tafel zetten lukt zeer zeker wel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden