Franse kardinaal veroordeeld in misbruikzaak

Kardinaal Philippe Barbarin, aartsbisschop van Lyon  Beeld AP
Kardinaal Philippe Barbarin, aartsbisschop van LyonBeeld AP

Opnieuw valt een kardinaal van zijn voetstuk: Philippe Barbarin, aartsbisschop van Lyon, zal zijn ontslag indienen bij paus Franciscus. Enkele uren voordat hij die mededeling deed, was Barbarin veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf wegens nalatigheid in een geval van kindermisbruik.

Barbarin had volgens de rechter aangifte moeten doen van misbruik en mishandeling van een kind in een zaak die speelde in 2014 en 2015. Slachtoffers die door een andere priester zouden zijn misbruikt, claimden dat Barbarin en andere hooggeplaatsten jarenlang wisten wat er gaande was, maar de zaak al die tijd onder het tapijt poogden te houden.

Barbarin ontkent dat hij het misbruik door de Franse priester Bernard Preynat heeft toegedekt. Preynat heeft bekend dat hij tientallen minderjarige jongens heeft misbruikt.

De slachtoffers in de zaak reageerden verheugd op de voor velen verrassende uitspraak. De woordvoerder Francois Devaux liet namens de slachtoffers weten dat de uitspraak een sterk signaal doet uitgaan. “Het laat zien dat niemand boven de wet staat.” Advocaat Yves Sauvayre spreekt over een ‘historische beslissing’.

Hoger beroep

Met de veroordeling van Barbarin heeft de crisis van het seksueel misbruik opnieuw een hoge rooms-katholieke geestelijke zijn positie gekost. Vorige week werd bekend dat kardinaal George Pell door een Australische rechtbank schuldig is bevonden aan misbruik. Hij hoort binnenkort welke straf hij krijgt opgelegd. Pell was een belangrijk adviseur van paus Franciscus. Vorig jaar moest de Amerikaanse aartsbisschop en kardinaal Theodore McCarrick het veld ruimen toen aan het licht kwamen hoe hij zich een kleine halve eeuw geleden schuldig maakte aan misbruik. McCarrick was de eerste kardinaal in bijna een eeuw die zijn kardinaalstitel kwijtraakte.

Barbarin gaat in hoger beroep tegen de uitspraak, aldus zijn advocaat, maar zal dus desalniettemin zijn ontslag als aartsbisschop indienen bij paus Franciscus. De paus moet dat ontslag daarna nog accepteren. Mocht dat gebeuren, blijft hij wel kardinaal.

Lees ook:

De kerk is nog vaak niet bereid om het dikke tapijt op te tillen, waaronder misbruik is geveegd

Aan de vooravond van de misbruiktop in het Vaticaan kijkt Trouw hoe de leiding van de rooms-katholieke kerk met misbruik omgaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden