Misbruikzaak

Franse kardinaal alsnog vrijgesproken van toedekken misbruik

Kardinaal Philippe Barbarin tijdens een persconferentie na zijn vrijspraakBeeld AP

Phillippe Barbarin was veroordeeld tot een half jaar voorwaardelijke celstraf wegens nalatigheid in een geval van kindermisbruik door een van zijn priesters. Maar donderdag sprak een rechtbank in Lyon hem in hoger beroep vrij. 

“Deze onrechtvaardigheid is vandaag teniet gedaan”, zei een van de advocaten van Barbarin na de uitspraak. De aartsbisschop heeft altijd ontkend dat hij iets fout heeft gedaan

Het gaat om een misbruikzaak die in Frankrijk enorm veel ophef heeft veroorzaakt. De nu 74-jarige Bernard Preynat wordt ervan beschuldigd als priester van het aartsbisdom Lyon tussen 1971 en 1991 tientallen minderjarige jongens seksueel te hebben misbruikt. 

Hij is uit het priesterambt gezet en heeft de beschuldigingen toegegeven. Ook tegen hem loopt een strafproces. Slachtoffers claimden dat Barbarin als aartsbisschop van Lyon van het misbruik op de hoogte was en er alles aan heeft gedaan om de zaak onder het tapijt te vegen. In maart 2019 bepaalde een rechter dat de aartsbisschop aangifte had moeten doen en veroordeelde hem tot een voorwaardelijke  straf. Woordvoerder François Devaux liet namens de slachtoffers weten dat de veroordeling van Barbarin aantoont ‘dat niemand boven de wet staat’.

Barbarin bood paus Franciscus zijn ontslag aan. Die weigerde dat, en vroeg de aartsbisschop aan te blijven en het hoger beroep af te wachten. Uiteindelijk benoemde de paus in juni 2019 toch een tijdelijk bestuurder voor het aartsbisdom Lyon. Barbarin bleef officieel wel als aartsbisschop in functie, maar verdween uit het publieke leven. Hij kondigde donderdag aan opnieuw zijn ontslag in te dienen.

Lees ook: 

De ambassadeur van het Vaticaan is niet meer onschendbaar en wordt vervolgd voor misbruik

Het Vaticaan heeft de diplomatieke onschendbaarheid van de pauselijk vertegenwoordiger in Parijs opgeheven. Aartsbisschop Luigi Ventura (74) wordt beschuldigd van seksueel misbruik. Hij kan hier nu voor worden vervolgd en zelfs door de Franse politie worden gearresteerd.

Een beetje ‘friemelen’ noemde men het in de jaren zeventig. Alarmbellen gingen niet af bij misbruik

Frankrijks meest prominente katholieke geestelijke, kardinaal Philippe Barbarin, is veroordeeld voor het stilhouden van misbruik door priester Bernard Preynat. Misbruikslachtoffer François Devaux speelde een grote rol in het aanjagen van de affaire.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden