Franse justitie zoekt naar medeplichtigen van dader

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

De Franse justitie is op zoek naar medeplichtigen van de dader van de aanslag op de Champs-Elysées van donderdagavond. Daarbij kwam een politie-agent om het leven en raakten twee anderen en een toeriste gewond. De dader, die werd doodgeschoten, was een bekende van de politie maar hij werd niet verdacht van radicale sympathieën.

"Het onderzoek concentreert zich nu op de vraag of hij hulp heeft gehad", zei openbaar aanklager François Molins gisteren in een persconferentie. Een Belgische man die volgens berichten onderweg was naar Parijs is wel aangehouden maar weer vrijgelaten, omdat hij niets met de zaak te maken zou hebben.

De dader van de aanslag is inmiddels geïdentificeerd als een 39-jarige Fransman die veertien jaar in de gevangenis heeft gezeten vanwege criminele activiteiten. In 2001 werd hij tot tien jaar cel veroordeeld wegens het schieten op agenten in burger die hem wilden aanhouden in een gestolen auto. In de gevangenis verwondde hij een cipier nadat hij diens pistool had afgepakt.

De man werd in 2015 vrijgelaten, maar in februari van dit jaar weer opgepakt omdat hij agenten bedreigd zou hebben. Hij werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Daarvoor was hij al naar Algerije gereisd terwijl hij met verlof was en het land niet mocht verlaten. De rechter achtte dit niet ernstig genoeg om hem weer vast te zetten.

Volgens de aanklager waren er geen aanwijzingen dat de man radicale of islamistische ideeën koesterde. Bij zijn lichaam is wel een briefje gevonden waarin hij de terroristische organisatie Islamitische Staat verdedigde, en een koran. IS heeft de aanslag geclaimd. Opmerkelijk is wel dat IS in een verklaring de dader 'Abu Yousif al-Belgiki' noemt, de bijnaam van de Belgische man die onderweg zou zijn geweest naar Parijs.

De 37-jarige agent die omkwam bij de aanslag zette zich volgens Franse media in voor homo-rechten. Hij werd ook opgeroepen tijdens de aanslag op de muziekclub Bataclan in november 2015. Toen de club een jaar later weer openging was hij erbij en zei hij: "Met dit concert vieren we het leven en zeggen we nee tegen terroristen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden