Franse justitie gaat donaties Bettencourt na

Er is op 26 maart 2007 weldegelijk 50.000 euro opgenomen bij het bankfiliaal aan de Avenue de la Grande Armée in Parijs, zo maakte de Franse politie gisterochtend bekend. Daarmee schraagt zij de beschuldigingen van Claire Thibout – ex-accountant van Liliane Bettencourt, de puissant rijke erfgename van het L’Oréal-concern – aan het adres van Eric Woerth, de huidige minister van arbeid en penningmeester van regeringspartij UMP.

Marijn Kruk

Thibout verklaarde dinsdag in een interview dat het echtpaar Bettencourt jarenlang op illegale wijze campagnes van rechtse politici heeft gefinancierd, onder andere die van president Sarkozy. Het door Thibaut opgenomen bedrag werd volgens haar eerst tot 150.000 euro aangevuld en vervolgens doorgespeeld aan Woerth ter ondersteuning van Sarkozy’s verkiezingscampagne.

Thibaut kon haar beschuldigingen zelf niet met harde bewijzen ondersteunen. Eergisteren was dat nog koren op de molen van Sarkozy’s adjudanten, die haar probeerden weg te zetten als een pion van een politiek complot met als doel de zittende macht te destabiliseren. Maar nu is gebleken dat Thibaut niet zomaar de eerste de beste fabulant is, ligt dat anders. In elk geval voor de Franse justitie. Die kondigt een grootscheeps onderzoek aan naar de financiële wandel van Bettencourt.

Indien zou blijken dat er inderdaad sprake is van corruptie, dan kan Woerth in theorie vervolgd worden. Maar het is moeilijk voor te stellen dat Sarkozy zijn minister kan handhaven indien de beschuldigingen zich in dit tempo blijven opstapelen. De president zelf heeft vanwege de immuniteit die hij geniet in strafrechtelijk opzicht weinig te vrezen.

Daarmee zijn eventuele consequenties toch in eerste plaats van politieke aard. Tot afgelopen maandag wist de UMP de rijen gesloten te houden en pareerde zij de beschuldigingen met verontwaardigde reacties of een beroep op het gezond verstand. Naarmate de affaire voortwoekert, beginnen rechtse afgevaardigden zich zorgen te maken over imagoschade. De druk op Sarkozy wordt opgevoerd om zich op tv over de kwestie uit te spreken.

Mocht het daar van komen, dan kan hij leren van zijn voorganger. Een overtuigende beschuldiging van corruptie deed Chirac tijdens een tv-toespraak zwierig af met een neologisme: abracadabrantesque.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden