Franse Joden voelen zich alleen in Israël veilig

Een man met een keppeltje op tijdens een protest voor een synagoge in Frankrijk. Beeld afp
Een man met een keppeltje op tijdens een protest voor een synagoge in Frankrijk.Beeld afp

75 procent denkt er over na en een aanzienlijk deel zet het plan voort: migreren naar Israël. Franse Joden voelen zich onveilig en vrezen voor het groeiende antisemitisme in Frankrijk. In de eerste zes maanden maakten al 2600 Joden de oversteek en de Israëlische regering verwacht dat hun aantal zal blijven stijgen.

"Frankrijk mag het WK dan niet gewonnen hebben, maar het land is zeker kampioen als het gaat om immigratie naar Israël." Natan Sharansky, de voorzitter van het Joods Agentschap voor Israël deed er een maand geleden wat lacherig over, maar de angst onder de Franse Joden wordt almaar zichtbaarder. Op 16 juli landden er op de Israëlische luchthaven Ben Gurion twee speciale vluchten met aan boord 430 Franse Joden. De gezinnen, stellen en familieleden hadden Parijs en zijn buitenwijken verlaten; bang voor de zoveelste antisemitische aanval die ze wellicht te wachten stond.

'Vieze Jood'
Een maand voor dit grootschalige vertrek viel een groep tieners een Joodse leeftijdsgenoot aan met een taser. Waarom? De jongen droeg een keppel. Om diezelfde reden werden twee andere tieners elders in Parijs achtervolgd door een man met een bijl. Weer twee anderen kregen traangas op zich gespoten. Ook vanwege hun uiterlijke voorkomen.

"Vieze Jood", schreeuwde een man in mei een vrouw na. Ze stond te wachten op de bus toen zij, met haar baby nabij, werd aangevallen. Een Joodse leraar zat in een restaurant te eten toen hij een vuist in zijn gezicht kreeg en zijn neus brak. Zo vonden er dit jaar meer incidenten plaats.

Voor het Franse gezin Bonan was het reden genoeg om zoveel mogelijk van hun bezittingen te verkopen en de reis richting Israël te wagen. "Ik kom sinds mijn zwangerschapsverlof nog nauwelijks buiten, sinds het begin van de gevechten in Gaza heb ik de meisjes niet één keer van de crèche gehaald. Er wonen hier veel Joden, maar nog meer Arabieren. En met mijn hoofdbedekking ben ik herkenbaar als Jood en dus een potentieel doelwit", legt Marilyn Bonan uit aan Trouw-correspondent Kleis Jager uit.

5000 in totaal
Het Israëlische ministerie voor immigratie en het Joods Agentschap voor Israël hebben inmiddels een speciaal project opgestart om gezinnen als de familie Bonan te helpen bij hun migratie. De regering en het agentschap stimuleren Franse Joden zelfs om naar Israël te vertrekken. Zo worden bureaucratische barrières omver geworpen en proberen de programmamakers de Joodse identiteit onder Franse Joden te versterken.

Volgens voorzitter Sharansky, die ook betrokken is bij het project om Franse Joden te ondersteunen, heeft nog niemand die zich heeft aangemeld afgezien van een enkeltje Israël. Ondanks de gevechten in Gaza blijft de oversteek naar het thuisland aantrekkelijk. Zelfs zo aantrekkelijk dat het aantal immigranten in vergelijking met vorig jaar met 62 procent is gestegen. De regering verwacht dat er aan het eind van het jaar 5000 Franse Joden zullen zijn gemigreerd naar Israël. Vorig jaar lag dat aantal op 3,289 en in 2012 waagden in totaal 1917 personen de reis naar Israël.

Trouw-abonnees kunnen vandaag in de Verdieping het verhaal van de familie Bonan lezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden