Franse hulporganisatie haalt personeel uit Darfur

(Novum/AP) - De Franse hulporganisatie Médecins du Monde trekt zich voorlopig terug uit Darfur omdat medewerkers door het geweld in de Sudanese regio te veel risico lopen. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.

Enkele andere hulporganisaties haalden eerder al een aantal van hun medewerkers terug en waarschuwden dat ze zich wellicht helemaal zullen terugtrekken. Médecins du Monde is de eerste grote organisatie die zijn activiteiten in de regio volledig voor onbepaalde tijd heeft opgeschort.

De directeur internationale missies van de organisatie, Eric Chevallier, zei dat het evenwicht tussen de verleende hulp en het risico voor de stafleden 'het breekpunt' had bereikt. Hij beloofde dat de organisatie onmiddellijk haar activiteiten zal hervatten zodra de veiligheidssituatie is verbeterd.

Médecins du Monde verleende hulp aan ongeveer negentigduizend vluchtelingen in het kamp Kalma in Zuid-Darfur. Ook werd via een mobiele kliniek hulp verleend aan ongeveer dertigduizend mensen in afgelegen dorpen in het Jebel Marra-gebergte.

Chevallier zei dat het toegenomen geweld het steeds moeilijker maakt hulp te verlenen op de plekken waar het nodig is. Zelfs in de grote steden van Darfur wordt de hulpverlening riskant, zei Chevallier. Hij verwees naar een overval op vier vluchtelingencentra in het kamp Gereida, op 18 december, waarbij een vrouwelijk staflid was verkracht. Verscheidene andere hulpverleners werden onderworpen aan nepexecuties terwijl hun voertuigen en spullen werden gestolen.

Zondag waarschuwden zes andere hulporganisaties dat zij wellicht binnenkort gedwongen worden hun personeel terug te roepen. Zij riepen de zevenduizend man sterke vredesmacht van de Afrikaanse Unie (AU) op meer te doen aan de bescherming van de hulpverleners. Onder de organisaties zijn Care International, Oxfam en de Noorse Refugee Council.

Sudan verzet zich tegen de uitvoering van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad voor de stationering van ongeveer 22.000 man vredestroepen in de regio, ter vervanging van het onmachtige AU-korps. De Sudanese president Omar al-Bashir zal deze week met de nieuwe secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, praten over een voorstel voor een gemengde vredesmacht van de AU en de VN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden