Franse havenstad vol uitheemse bloemen

(Trouw)

De geboortestad van Jules Verne is vooral bekend als havenplaats. Maar dankzij een opdracht van koning Lodewijk XV aan alle Nantese kapiteins, werd Nantes ook de thuishaven voor planten als de magnolia, camelia en tulpenboom.

Magnolia’s omzomen de straten en parken in Nantes, die vanaf het vroege voorjaar bloeien met roze, rode en witte bloemen. „Het is het symbool geworden van onze stad”, vertelt Jacques Soignon, directeur van de stedelijke groenvoorziening. „Volgend jaar is het driehonderd jaar geleden dat de magnolia in Nantes arriveerde. Het was één van de honderden plantsoorten die de schepen uit Amerika mee terug brachten, als ze hun lading slaven hadden afgeleverd.”

Meer dan welke andere stad in Frankrijk dan ook, was Nantes in de 18de eeuw het centrum van de slavenhandel. Tot aan de Franse Revolutie verkochten de Nantese handelaars bijna een half miljoen Afrikaanse gevangenen als slaaf, vooral aan de suikerplantages. „Behalve suiker, koffie en cacao, namen de schippers op de terugweg ook bijzondere planten mee. Dat was een speciaal verzoek van koning Lodewijk XV, die vooral op zoek was naar medicinale planten”, zegt Soignon. Bij aankomst gingen de magnolias, camelias, tomaten, pepers, kruiden in ’quarantaine’ in havenstad Nantes. Dat was het begin van de huidige Jardin des Plantes.

Dit afwisselende botanische park, waar tegenwoordig kunstenaars meewerken aan de vormgeving van de borders, trekt jaarlijks 1,3 miljoen bezoekers. „Maar Nantes heeft tientallen parken waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord”, vertelt Soignon. „Binnen een straal van vijfhonderd meter heeft elke inwoner hier toegang tot een park.” De bevlogen directeur van Seve, de groenvoorziening van Nantes, is momenteel druk met de kandidatuur voor de titel ’Groene hoofdstad van Europa’ voor 2012 of 2013. Hij is overtuigd van de kansen van Nantes. Gepassioneerd vertelt hij over exotisch park Grand Blottereau, het meest noordelijke park in Europa waar je rijstvelden kunt vinden. Ook groeien er suikerriet, bananen, theestruiken en persimmons, alles in de open lucht.

Typerend voor de originele vegetatie aan de oevers van de Loire is La Petite Amazonie. Een wild gebied, op een steenworp afstand van het drukke stadscentrum. Er groeien moerasirissen en wilde hibiscus en er lopen vossen rond en schotse hooglanders. Om deze ongereptheid in stand te houden is er geen vrije toegang, maar de vogelbescherming zorgt voor rondleidingen (Kijk op: www.loire-atlantique.lpo.fr).

Ondertussen werkt Seve aan een nieuw project dat juist wél voor grote aantallen bezoekers bedoeld is. Al eerder werkte de groenvoorziening samen met kunstenaars Pierre Oréfice en François Delarozière, de bedenkers van de gigantische olifant en andere fantastische machines van het project Machines de l’Ile. Ter gelegenheid van de vijfjaarlijkse Floralie waren er spektakels zoals een vliegtuig dat een rivier van planten uitzaaide (2004) en planten die rivier de Erde overnamen (2009). Nu slaan ze de handen ineen voor een nieuw stadspark, dat dertig meter de hoogte in gaat: de Reigerboom. „De constructie is van staal en hout, zo’n honderd keer groter dan een gewone boom”, vertelt Pierre-Yves, één van de ’machinisten’ in de werkplaats van Machines de l’Île. Hij wijst naar het enorme schaalmodel. „Over de takken van de boom, kunnen bezoekers wandelen. Boven de boom gaan twee grote reigers cirkelen. In de manden onder hun vleugels kun je dan een rondvlucht boven de stad maken.” Om de boom groen te krijgen, bleek nog niet zo makkelijk, want elke kilo telt en water geven is lastig. Trouw aan een lange traditie van Nantes lieten de boombouwers uit alle uithoeken ter wereld zaadjes komen. De eerste boomtak is nu behangen met rotsplantjes en open voor bezoekers.

De winnaar van groene hoofdstad van Europa wordt deze maand bekend.

Jardin des Plantes. (Trouw)
Schaalmodel voor stadspark De Reigerboom (uiterst links), eiland Feydeau in de Loire (midden), hangende tuinen (boven) en passiebloem (onder). ( FOTO'S BUREAU BRETAGNE)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden