'Franse economie behoeft schoktherapie'

Adviesrapport van industrieel wijst op de slechte concurrentiepositie van zijn land

Frankrijk moet zijn slechte concurrentiepositie verbeteren met lastenverlichting voor het bedrijfsleven. Dat adviseert de industrieel Louis Gallois in een fel omstreden rapport.

Gallois, ex-baas van de SNCF (spoorwegen) en EADS (luchtvaart), presenteerde zijn werkstuk gisteren aan premier Jean-Marc Ayrault. Zijn diagnose: het gaat steeds slechter met de Franse export. Op een ranglijst van het World Economic Forum voor concurrentiekracht bezet Frankrijk nu de 21ste plaats, Nederland en Duitsland respectievelijk de vijfde en de zesde. Volgens sommige economen is de reactie van president Hollande op 'Gallois' bepalend voor de toekomst van het land dat nog steeds de vijfde economie van de wereld is. In hun visie zou Hollande zich moeten ontpoppen als een Franse Gerhard Schröder, de socialist die de Duitse economie met onder andere loonmatiging en bezuinigingen aan de praat kreeg.

De oorzaken voor de neergang zijn bekend en zeker niet alleen het gevolg van de crisis: de arbeidskosten en de overheidsuitgaven in Frankrijk zijn in vergelijking met andere eurolanden hoog. Een uur arbeid in Frankrijk kost gemiddeld 38,58 euro, 3,30 meer dan in Duitsland. Hierdoor zijn de winstmarges van Franse bedrijven te klein om de concurrentie aan te gaan met lagere prijzen en hebben ze minder ruimte om te investeren en te innoveren.

Over die analyse zijn vrijwel alle economen het wel eens. Ze verschillen van mening over de strategie. Gallois stelt voor de werkgeverslasten snel en flink te verlagen. Het geld (30 miljard) daarvoor moet komen uit een verhoging van heffingen die iedereen betaalt, zoals de btw, een ecotaks en besparingen op de uitgaven.

De schoktherapie van Gallois, die Spanje en Italië al min of meer hebben toegepast, is voor veel Franse socialisten taboe. Omdat een harde ingreep op de korte termijn de consumptie en daarmee het herstel van de groei bedreigt. En dat herstel is al onzeker omdat de begroting van 2013 een recordbedrag aan belastingverhogingen bevat.

De president is voor een zachte methode, een 'concurrentietraject' waarbij de lastenverlichting over de resterende jaren van zijn termijn wordt uitgesmeerd. Volgens critici dreigt hiermee voor Gallois hetzelfde lot als veel van zijn voorgangers die in opdracht van rechtse regeringen rapporten produceerden: een diepe la.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden