Franse douane boos over wapentransport Nederlandse marine

Van een onzer verslaggevers DEN HAAG - Het ministerie van defensie stelt een onderzoek in naar een munitietransport van de marine naar Spanje, waarbij alle voorschriften zijn overtreden. Het busje van een particulier bedrijf, tot de nok toe gevuld met wapens en munitie is uiteindelijk bij Lille door de Franse douane aangehouden, die in eerste instantie dacht met criminelen te maken te hebben.

Een 'vliegende' brigade van de Franse douane die wordt ingezet tegen drughandelaren onderschepte het bestelbusje met Nederlands nummerbord, en dacht aanvankelijk aan een groot illegaal wapentransport. De wagen zat vol pistolen, mitrailleurs, bazooka's en munitie, en reed zonder escorte richting Spanje, waar een groep mariniers op oefening was.

Verder ontbraken de vrachtpapieren. Volgens een woordvoerder van defensie werden in dit transport ook wapens samen met de bijbehorende munitie vervoerd, terwijl dat doorgaans uit den boze is.

Defensie verstuurt meestal de wapenuitrusting per vliegtuig. Dat gaat niet alleen sneller, maar geeft ook minder rompslomp met vergunningen. Maar uit bezuinigingsoverwegingen, aldus een woordvoerder, was dit keer gekozen voor een transport over de weg door het particuliere transportbedrijf Bergwerff uit Capelle aan den IJssel.

De twee chauffeurs van het Mercedesbusje kregen geen papieren mee, terwijl de drie landen die zij moesten doorkruisen gedetailleerde eisen stellen aan dit soort transport. De chauffeurs, die niet wisten wat er in de kisten achterin zat, konden de Franse douane dan ook maar moeizaam aan het verstand brengen dat hun lading niet was bedoeld voor criminelen of terroristen.

De militaire attaché op de ambassade in Parijs, kolonel Van der Meer, moest er aan te pas komen om het tweetal vrij te krijgen, wat pas maandagavond lukte, nadat zij waren voorgeleid.

De Franse douane is naar verluidt woedend over het voorval. De bus moest door het Franse en Spaanse Baskenland, het domein van de ETA. De wapens zijn voorlopig in beslag genomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden