Franse bonden proberen te scoren in blessuretijd

Kleis Jager

De protesten tegen de pensioenhervorming in Frankrijk gaan deze week onverminderd door. Ook al heeft de Franse Eerste Kamer de wet aangenomen en is het vakantie.

Vrijdag stemden de senatoren via een versnelde procedure voor de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 62 jaar. Een manoeuvre waarmee de regering het verzet tegen de ingreep spoedig hoopt te smoren. Uiterlijk woensdag zullen de Senaat en de Assemblée Nationale er echt een punt achter zetten. Dan stemmen zij in met een gezamenlijke tekst die vandaag wordt opgesteld.

Op de stakers in de olieraffinaderijen en benzinedepots maakt het allemaal geen enkele indruk. Zij gaan door met hun strijd die in grote delen van het land zorgt voor lange rijen bij de benzinepompen.

En morgen demonstreren opnieuw studenten en scholieren die hoogstwaarschijnlijk wederom gezelschap krijgen van relschoppers uit Frankrijks probleembuurten.

Cruciale wapens in de strijd tussen regering en vakbonden zijn de opiniepeilingen. Volgens opinieonderzoeker Ifop vindt 63 procent van de Fransen het ’gerechtvaardigd’ dat de bonden hun acties voortzetten.

Een peiling van het concurrerende OpinionWay duidt juist op een omslag in de publieke opinie. Een meerderheid (56 procent) meent dat de bonden moeten stoppen nu het parlement heeft gesproken. Een grote minderheid (43 procent) vindt dat de acties moeten doorgaan tot de wet wordt ingetrokken. De bonden concluderen hoe dan ook dat zij de steun hebben van de meerderheid van de bevolking.

Vorige week leken gematigde vakorganisaties als de CFDT klaar om zich terug te trekken, nu klinkt hier opeens weer strijdlustige taal. Volgens de CFDT kan er nog ’van alles veranderen’ zolang er nog geen definitieve versie van de wet is.

Minister van Arbeid Eric Woerth heeft wat hem betreft zijn allerlaatste concessie gedaan. In 2013 begint een overleg over een structurele oplossing van de pensioenprobleem. Dan is ook het ’puntenpensioen’ bespreekbaar, een systeem dat naar Zweeds voorbeeld werknemers meer keuzevrijheid moet geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden