Franse bonden hebben met aanval alle krediet verspeeld

Agressie tegen directeuren van Air France leidt tot woedende reacties in heel Frankrijk. 'Iedereen is nu tegen ons.'

"Inacceptable! Het geweld tegen de directieleden van Air France kan vergaande consequenties hebben voor het imago en de aantrekkingskracht van Frankrijk." François Hollande, president van de republiek, was furieus, een dag nadat een vergadering van management en ondernemingsraad van de luchtvaartmaatschappij bruut werd verstoord door boze werknemers. Het opstandige personeel lijkt nu in heel Frankrijk zijn krediet te hebben verspeeld.

De bijeenkomst was maandag een half uur bezig toen de directeur personeelszaken het 'alternatieve plan' bekend maakte om Air France-KLM te redden: bij de Franse tak moeten 2900 arbeidsplaatsen verdwijnen. Demonstranten die de zaal op het hoofdkantoor binnendrongen, werden dusdanig agressief dat de directie geëvacueerd moest worden. 'Naakt! Naakt!' en 'Ontslag!' riepen de actievoerders terwijl ze de kleding van twee topmannen (directeur lange afstanden Pierre Plissonnier en directeur personeelszaken Xavier Broseta) aan flarden scheurden.

Ook werknemers van Air France en beveiligingsagenten kregen te maken met fysiek geweld. Een van de agenten raakte zwaargewond en was enige tijd in coma. Air France deed aangifte van geweldpleging.

Gisteren bezocht premier Manuel Valls het hoofdkantoor van Air France in Roissy bij Parijs, en moest het luchtvaartbedrijf alweer vooruitkijken. De onderhandelingen met de vakbonden moeten, volgens Valls, snel worden heropend. Hij hekelde opnieuw de 'schurkendaden' van een dag eerder, maar gaf ook aan dat de oplossing van de crisis bij het bedrijf zelf ligt.

"Ook de piloten en pilotenvakbond SNPL moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen", zei Valls tijdens een persconferentie. Air France, het zusterbedrijf van KLM, hoeft volgens de premier in ieder geval niet op financiële steun te rekenen van de Franse staat, die voor 17,6 procent aandeelhouder is van de maatschappij.

En dat was juist wel waar SNLP-vakbondsleider Erick Derivry in een open brief om vroeg. Hij is van mening dat Air France bij de overheid moet aandringen op lagere heffingen op luchttransport, om het concurrentievermogen te stimuleren. "Piloten vragen langer te werken voor hetzelfde geld heeft geen enkele zin als de heffingen gelijk blijven."

De oproep van vakbond SNPL, wiens piloten in de Franse media worden afgeschilderd als de 'Prinsjes van Air France', schoot staatsecretaris van transport Alain Vidalies in het verkeerde keelgat. "Deze kwestie maakt van Frankrijk een karikatuur." In een gesprek met RTL Radio verzekerde Vidalies dat Franse belastingbetaler niet voor de financiële problemen bij Air France zal opdraaien. Hij ziet niets in een nationalisatie van Air France: "Laten we de dramatische gebeurtenis aangrijpen om het overleg tussen werkgever en werknemers weer op te pakken."

Of dit de start is van opnieuw lange en zware onderhandelingen, is nu nog onduidelijk. De SNPL komt morgen bijeen. Leden van andere vakbonden hopen dat de piloten en het grondpersoneel zich gedeisd houden. "Wat deze week heeft plaatsgehad, is overduidelijk contraproductief", zei een vakbondsman die zijn schaamte deelde met dagblad La Tribune. "De hele wereld is nu tegen ons: de pers, de politiek en het volk."

undefined

Frans personeel gaat vaker tekeer

Naar Nederlandse maatstaven was het een bizarre gewaarwording: twee directeuren die in veiligheid gebracht moesten worden nadat een horde woedende medewerkerkers hun de kleding van het lijf scheurde. Toch is agressie van personeel tegen management een bekend fenomeen in Frankrijk.

In maart 2009 werd de topman van Sony France met drie medewerkers opgesloten in de fabriek van het elektronicabedrijf.

Datzelfde jaar werden vier directieleden van machinebouwer Caterpillar 24 uur vastgehouden door werknemers die het niet eens waren met het sociale plan.

In 2009 kwam een dergelijke opsluiting in totaal vijf keer voor.

De meest bekende gevallen zijn de gijzelingen van directieleden van La Poste, in 2010, en Goodyear, in 2014.

Andere vormen van geweld: in 2009 bekogelden actievoerders de directeuren van de bedrijven Continental en Pleyel met eieren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden