Franse BNP doet gooi naar top

Als de opzet van de Banque Nationale de Paris (BNP) slaagt om de concurrenten Paribas en Société Générale (SocGen) over te nemen, ontstaat de grootste bank ter wereld. De actie van BNP heeft de Franse bankwereld op zijn kop gezet. Het gaat om een vijandig bod op de aandelen van de twee banken, die begin vorige maand een fusie aankondigden.

De instantie die toezicht houdt op de Franse financiële markten (CMF) maakte het bod dinsdagavond bekend. De waarde bedraagt 34,2 miljard euro (75 miljard gulden). Het is voor het eerst in de geschiedenis van het Franse bankwezen dat een ongevraagd bod wordt uitgebracht. Paribas en SocGen maakten op 1 februari bekend te willen fuseren onder de naam SG Paribas. Ze zouden de grootste bank van Frankrijk vormen ten koste van Crédit Agricole. Een combinatie van BNP, Paribas en SocGen zou de eerste plaats op de wereldranglijst bezetten met een balanstotaal per eind 1997 van 843 miljard euro (1855 miljard gulden). De drie hebben samen 110 000 werknemers.

De grootste ter wereld is nu nog Deutsche Bank, die eind november een akkoord sloot voor de overneming van de Amerikaanse Bankers Trust. Deze combinatie had eind 1997 een balanstotaal van 721 miljard euro (1587 miljard gulden). ABN Amro stond toen achtste met 786 miljard gulden. De balanstotalen van de betrokken banken zijn vorig jaar flink gegroeid. ABN Amro zit inmiddels al ruim boven de 1000 miljard gulden.

BNP wil betalen met nieuw uit te geven eigen aandelen. De bank biedt vijftien aandelen voor zeven aandelen SocGen en elf stukken voor acht aandelen Paribas. In het geval van SocGen is de waarde van het bod 14 procent hoger dan de laatste beurskoers en bij Paribas 24 procent hoger.

BNP wil meer dan de helft van de aandelen van de twee concurrenten in handen krijgen, maar behoudt zich het recht voor het bod ook door te zetten als het minder wordt. De verzekeringsgigant Axa, grootaandeelhouder van zowel BNP als Paribas, steunt het bod. Axa was aanvankelijk voorstander van een fusie van Paribas en BNP, maar koos later voor de combinatie Paribas-SocGen. Ook de Duitse verzekeraar Allianz heeft een flink belang in Paribas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden