Franse bankenoorlog eindigt onbeslist

De jongste slag in de Franse bankenoorlog eindigt vermoedelijk onbeslist. De Banque Nationale de Paris (BNP) kan weliswaar rekenen op een absolute meerderheid in Paribas, maar slaagt er niet in zijn rivaal Société Générale in te lijven.

Volgens de doorgaans goedgeïnformeerde krant Le Figaro vergaart BNP 58 à 60 procent van de stemmen bij Paribas. Ze heeft echter greep kunnen krijgen op slechts 32 procent van de aandelen van SocGen.

Het is nu aan de Franse bankautoriteiten om te oordelen. Ze komen dinsdag bijeen als ook het officiële resultaat van de stemming wordt bekendgemaakt.

Bankanalisten verwachten dat de autoriteiten opnieuw proberen de drie partijen tot elkaar te brengen. Al eerder ondernam president Jean-Claude Trichet van de centrale bank, ingefluisterd door de regering, een poging. Die liep onmiddellijk stuk.

De 'nationale oplossing', die de grootste bank ter wereld zou opleveren, is niet gemakkelijk te realiseren. SocGen, dat zich in februari al had 'verloofd' met Paribas, verzet zich met hand en tand tegen overname door BNP. Ook binnen Paribas is nog flinke tegenstand.

Minister van financiën Strauss-Kahn waarschuwde buitenlandse banken zich niet te bemoeien met de Franse bankenstrijd. Maar in de coulissen liggen 'witte ridders' op de loer, zoals Banco Santander Central Hispano uit Spanje en San Paolo-IMI SpA uit Italië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden