Franse arbeidswet passeert het parlement en de protesten

Leden van protestbeweging Nuit Debout houden een spandoek vast voor het parlementsgebouw in Parijs. Op de spandoek staat:
Leden van protestbeweging Nuit Debout houden een spandoek vast voor het parlementsgebouw in Parijs. Op de spandoek staat: "Wij willen geen hervormingen van de arbeidsmarkt".Beeld afp

De Franse president François Hollande en zijn socialistische regering hebben een impopulaire wet om de arbeidsmarkt te hervormen doorgedrukt zonder het parlement er over te laten stemmen. De wet maakt het aannemen en ontslaan van werknemers gemakkelijker. Vakbonden en studenten gingen wekenlang de straat op om tegen de wet te protesteren.

Fleur Schepers

De hervorming moet de economie in Frankrijk op gang krijgen. Volgens economen is een hervorming van de arbeidsmarkt nodig. De werkloosheid in Frankrijk blijft namelijk met 10 procent hoog in vergelijking met Nederland of Duitsland. De Franse regering wil daar iets aan doen door bijvoorbeeld het ontslagrecht te versoepelen. Werkgevers zouden bang zijn om mensen aan te nemen in Frankrijk, omdat het zo moeilijk was ze weer te ontslaan als het tegen zit. Hollande hoopt door de flexibilisering van de arbeidsmarkt de werkloosheid te verlagen.

Premier Manuel Valls vreesde dat deze hervorming zou sneuvelen omdat niet alleen de rechtse oppositie, maar ook een deel van de eigen regerende socialistische partij tegen is. Al langer is deze partij onderling verdeeld en lukt het Hollande niet de harmonie te behouden. Tegenstanders van de nieuwe wet vrezen dat de arbeidsvoorwaarden in gevaar komen en zien het als een poging om de macht van de vakbonden te breken. Valls blijft de nieuwe wet verdedigen; "Ik ga me er niet voor verontschuldigen. Deze wet is goed voor het bedrijfsleven en goed voor de arbeiders.'' Het kwam hem op boegeroep te staan van tegenstanders en applaus van collega-ministers.

Protesten
Onmiddellijk braken gisteravond nieuwe rellen uit na ingevoerde hervorming. In Parijs omringden tegenstanders het parlementsgebouw en vuurde de politie rubberkogels af om hen te verjagen. In Nantes kwam het ook tot een botsing tussen de betogers en de politie. De protesten waren daarvoor al wekenlang aan de gang door de vakbonden, studenten en onder andere de protestbeweging 'Nuit Debout'. Deze protesten verliepen niet altijd vreedzaam.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden