Steekpartij Frankrijk

Frans terreurparket onderzoekt steekpartij tijdens lockdown

De Franse politie inspecteert de plek in het Zuid-Franse Romans-sur-Isère waar een man zaterdag mensen met een mes neerstak. Beeld AP
De Franse politie inspecteert de plek in het Zuid-Franse Romans-sur-Isère waar een man zaterdag mensen met een mes neerstak.Beeld AP

Bij een aanslag zaterdag in het Zuid-Franse Romans-sur-Isère zijn twee mensen gedood en vijf gewond geraakt. De dader is een 33-jarige vluchteling uit Soedan.

De man, Abdallah O., viel gewapend met een mes rond 10:45 willekeurige personen aan in en bij winkels die nog open mogen zijn. Als eerste stortte hij zich op de 65-jarige eigenaar van een tabakszaak die zwaar gewond raakte. Ook zijn vrouw, die haar man probeerde te helpen, werd geraakt. Vervolgens stak hij een 55-jarige klant van een slagerij dood.

“Iedereen die de pech had in de buurt te zijn werd aangevallen”, aldus Marie-Hélène Thoraval, de burgemeester van het stadje van 33.000 inwoners. Het tweede dodelijke slachtoffer van O. was Julien Vinson, een bekendheid in Romans-sur-Isère omdat hij de uitbater is van La Charrette, een café met live acts. Vinson (44) stond de luiken van zijn huis open te doen met zijn dertienjarige zoon toen O. op hem afstormde. In een poging zijn kind te beschermen, ving Vinson alle messteken op.

Anti-terreurpakket in Parijs

O., die volgens getuigen ‘Allahoe Akbar’ (God is groot) riep tijdens zijn moorddadige tocht, werd gestuit door enkele agenten van de gemeentelijke politie. Hij verzette zich niet, wierp zijn mes weg en knielde om te bidden.

De zaak is in handen van het speciale anti-terreurparket in Parijs, het PNAT. Bij O. zijn handgeschreven teksten gevonden waarin de auteur klaagt dat hij moet leven tussen ongelovigen. Het PNAT gaat er vooralsnog van uit dat ze door O. zijn geschreven. De verdachte heeft geen psychiatrische antecedenten en is niet bekend bij de inlichtingendiensten.

O. kreeg zijn verblijfsstatus in 2017, volgde een opleiding tot leerbewerker en werkte in een fabriek in Romans. Hier kwam hij eind vorig jaar terecht na tussenkomst van de hulporganisatie Secours Catholique, die hem begeleidde. Een gang van zaken die burgemeester Thoraval bijzonder ergert: “Zij huren woonruimte voor mensen en wij hebben geen idee om wie het gaat”, zei zij tegen verschillende media. “Dat moet afgelopen zijn.”

Thoraval noemde het bijzonder schrijnend dat de vijf gewonden, van wie er twee nog op de IC-afdeling verblijven, door de regels van de lockdown geen bezoek konden ontvangen. “We zullen ook geen eerbetoon aan de slachtoffers kunnen organiseren. De dreiging van het coronavirus is niet weg en wij mogen niemand in gevaar brengen.”

Lees ook:

Macron wil burgerfront tegen islamitisch terrorisme

President Macron riep Fransen vorig jaar oktober op actiever te worden in de strijd tegen het islamistisch terrorisme. Wie iets verdachts hoort of ziet, moet dat melden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden