Frans satireblad gooit regelmatig rot fruit naar Mohammed en Jezus

Cover van Charlie Hebdo van deze week. Beeld
Cover van Charlie Hebdo van deze week.

Vijf jaar geleden hees Charlie Hebdo Jezus op het kruis. En in 2007 riep Mohammed vanaf de cover op de tijdschriftredactie te sluieren. Het Franse satirische magazine dat gisteren werd getroffen door een brandbom laat zich niet muilkorven.

Ze leven als ballingen, de redacteuren van Charlie Hebdo. Sinds een brandbom gisteren hun kantoor verwoestte werken ze op de redactie van Libération. De steun van die landelijke krant beperkt zich niet tot kantoorruimte. Een cartoon van een brandend Charlie Hebdo-pand siert vandaag diens voorpagina. De slogan: 'Après la Grece, sauver Charlie' ('Nu Griekenland gered is moeten we 'Charlie' redden').

Over het motief van de aanslag bestaat weinig twijfel: de bom is een reactie op de nieuwe editie van het blad. Mohammed is deze week 'gasthoofdredacteur' en schittert in verschillende cartoons over de profeet. Een daarvan beeldt hem af met een rode clownsneus.

Islamisme
Volgens de redactie is het een ideale manier om de verkiezingszege van de islamistische Tunesische partij Ennahda te vieren. Vandaar ook de aangepaste titel 'Charia Hebdo' - een toespeling op islamitische jurisprudentie.

Is het godslastering? Misschien. Schopt het blad hier tegen islamitische schenen? Waarschijnlijk wel. Nieuw is de Charlie's religiesatire in ieder geval niet. In 2007 drukte het, net als talloze andere internationale bladen en kranten, de twaalf controversiële Deense Mohammedcartoons af.

Moslimorganisaties spanden een proces aan, maar verloren. Op een latere coverprent uitten een orthodoxe jood, een katholieke geestelijke en Mohammed hun onvrede: 'Charlie Hebdo moet gesluierd!'.

Huilende Mohammed
Een jaar eerder prijkte een huilende Mohammed op de voorpagina. 'Het is zwaar om geliefd te zijn bij klootzakken', jammerde die. 'Mohammed overweldigd door fundamentalisten', legde de kop uit. Vorig jaar rende een blonde moslima over de cover. Uit haar achterste stak een blauwe doek - de 'innerlijke' boerka.

In 2006 schreeuwde Jezus, hangende aan een kruis, dat hij een beroemdheid is. 'Haal me hier af!' En vorig jaar zegende Paus Benedictus een condoom, op de wijze waarmee hij doorgaans hosties heiligt. 'Dit is mijn lichaam', verklaarde de kerkvader.

Kritiek krijgt de redactie al jaren, maar de aanslag van deze week is een novum. Journalisten, politici en moslimorganisaties veroordelen de daad, al hekelt de Franse moslimraad Charlie Hebdo's 'spottende toon over de islam en zijn profeet'.

Lees ook het blog over religiesatire.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden